«Indexo» akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā piesaista 7,49 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā piesaistījusi plānotos 7,49 miljonus eiro, teikts biržas "Nasdaq Riga" publiskotajā informācijā.

Biržas pārstāvji vēsta, ka pieprasījums pēc ieguldījumu pārvaldes sabiedrības akcijām būtiski pārsniedza piedāvājumu. Kopumā akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā saņemti investoru rīkojumi par akciju iegādi 9,99 miljonu eiro apmērā, tādējādi pieprasījumam pēc akcijām par 2,5 miljoniem eiro pārsniedzot piedāvājumu.

Kopumā akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā piedalījās 3562 investori.

Akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā akcijas ir iegādājušies 3226 privātie investori un 336 korporatīvie ieguldītāji, tostarp ieguldījumu fondi. Vairāk nekā 91% no investoriem ir no Latvijas, bet vairums pārējo ieguldītāju ir no Igaunijas. Vidējais akciju iegādes darījums bija 1900 eiro vērtībā.

Akciju sadale tiks veikta pēc iepriekš apstiprinātajiem akciju sadales principiem.

"Nekavējoties ķersimies pie darba, lai īstenotu mūsu plānus par jaunas bankas izveidi," komentēja "Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis.

"Jāteic, ka Latvija vēl joprojām Eiropas Savienības kontekstā ir pēdējā vieta kapitāltirgus attīstības ziņā. Tāpēc jebkurš jauns IPO vai jebkura jauna obligāciju izlaišana vietējā tirgū ir tikai apsveicama.

"Indexo" rezultāti, kur pieprasījums bija nedaudz zem desmit miljoniem, parāda tomēr, ka tas vietējais tirgus tieši uz IPO nav tik aktīvs.

Lai veiktu jaunu līdzekļu akciju veidā piesaisti būtu tomēr jāfokusējas uz starptautiskiem tirgiem, ja būtu vēlme piesaistīt lielākas summas," stāstīja "CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis.

KONTEKSTS:

Jau vēstīts, ka "Indexo" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums ilga no 28.jūnija līdz 11.jūlijam. Vienas akcijas nominālvērtība ir viens eiro, bet piedāvājumā akcijas pārdošanas cena bija 14 eiro. "Indexo" piedāvāja parakstīties uz 535 000 akciju. Eksperti iepriekš pozitīvi vērtēja kompānijas plānus akciju tirgū, bet saskatīja arī vairākus riskus.

"Indexo" akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma mērķis bija piesaistīt investīcijas, lai dibinātu banku, kurai būtu vietējie īpašnieki, kā arī vietējie klienti.

Siksnis iepriekš skaidroja, ka nevar tikt izslēgts arī bankas licences nesaņemšanas risks, kas ir atkarīgs no Eiropas Centrālās bankas lēmuma. Rēķinoties ar šo risku, paredzēts, ka gadījumā, ja divu gadu laikā pēc akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma netiek saņemta bankas licence, visi akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma investori, kuri to vēlēsies, varēs atdot iegādātās akcijas un atgūt naudu.

Tāpat ir paredzēts, ka 12 mēnešu laikā pēc akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma divi lielākie "Indexo" akcionāri – Siksnis un Henriks Karmo, kuriem vienīgajiem pieder vairāk nekā 5% akciju, – nevarēs pārdot vairāk par 10% no viņiem piederošajām akcijām. Savukārt pārējie esošie akcionāri gada laikā nevarēs pārdot vairāk par 20% no savām akcijām.

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" tika izveidota 2017. gadā.

"Indexo" lielākais akcionārs ir SIA "DVH", kurai, pēc IPO prospektā minētā, pieder apmēram 22,31% akciju. Kompānijas "DVH" īpašnieki ir SIA "Perfect Match" (40,97%), kuras vienīgais īpašnieks ir Henriks Karmo, SIA "VSCAP" (33,07%), kuras vienīgais īpašnieks ir Siksnis, kā arī SIA "Dziela" (11,94%), kuras īpašnieki vienādās daļās ir Kristīne Mūrmane un Druvis Mūrmanis, kā arī SIA "Crosshill Capital" (9,92%), kuras īpašnieks ir Toms Kreicbergs, un SIA "IJ birojs" (4,1%), kuras vienīgais īpašnieks ir Jānis Buks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti