Panorāma

Kā šķirot klientus? Valdības noteikumi mulsina ēdinātājus

Panorāma

G7 samitu aizēno "Breksit" nesaskaņas

Igaunija aizliedz kažokzvēru audzēšanu

Igaunijā zvēraudzētavas prasīs kompensācijas par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Igaunijā šonedēļ spēkā stājās likuma grozījumi par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu, tai kļūstot par pirmo Baltijas valstīs, kas pieņēmuši šādu lēmumu. Noteikts pārejas periods, bet kažokzvēru audzētāji plāno no valsts pieprasīt kompensācijas.

Kažokzvēru audzēšanas aizlieguma likumu šonedēļ apstiprināja Igaunijas prezidente, līdz ar to stājušies spēkā pagājušajā nedēļā parlamenta balsojumā pieņemtie grozījumus dzīvnieku un dabas aizsardzības likumā. Pirms Rīgikogu izšķirošā balsojuma pie parlamenta bija sapulcējušies dzīvnieku tiesību aizstāvji, kas bija gandarīti par deputātu lēmumu. Tas tika pieņemts 56 balsīm "par", 19 "pret". Aktīvisti pauda cerību, ka kažokzvēru audzētavu aizliegums būs piemērs gan Igaunijas kaimiņvalstīm, gan plašākai pasaulei.

"Gribētu, lai tas beidzas humāni.  Diemžēl šajā sezonā dzīvnieki vēl tiks nogalināti, taču ceram, ka nākamajā periodā jauni dzīvnieki vairs netiks audzēti," dzīvnieku labturības organizācijas "Loomus" valdes locekle Annalīza Posta.

Noteiks pārejas posms. Kažokzvēru audzētavām, kas jau pastāv, būs atļauts darboties vēl piecus gadus, aizliegums stāsies spēkā 2026. gadā. Tas skar vienīgi tādas zvēraudzētavas, kuru galvenais mērķis ir kažokādu iegūšana, bet neattiecas uz, piemēram, aitu vai trušu turēšanu.

Igaunijas parlaments par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu iepriekšējos gados jau balsojis, taču iepriekšējās divas reizes priekšlikums tika noraidīts.

Kažokzvēru audzētāji tikmēr plāno pieprasīt kompensācijas, nepieciešamības gadījumā caur tiesu. Kompensācijas pieprasījums varētu pārsniegt 10 miljonus eiro, ziņo igauņu mediji.

"Viens lapsu sprosts vidēji izmaksā 200-300 eiro. Ir visas šīs laistīšanas un barošanas sistēmas. To reizinām ar 10 tūkstošiem. Apmēram tāpat ūdelēm," sacīja uzņēmuma "Baltic Fur" valdes locekle Marge Altosāra.

Mūsu dienvidu kaimiņvalstī Lietuvā parlamenta deputātu grupa līdzīgu aizliegumu ierosināja 2018. gadā, tomēr kažokzvēru fermas joprojām ir legālas. Bet Latvijā Saeima pirms sešiem gadiem noraidīja pilsoņu iniciatīvu par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu, taču temats tagad atkal aktualizējies pēc videomateriālu publicēšanas, kas liecina par nežēlīgu rīcību pret dzīvniekiem vienā no Latvijas ūdeļu fermām.

Eiropā kopš tūkstošgades mijas lēmumu aizliegt zvēraudzētavas pieņēmušas jau 16 valstis, vēl vairākas ieviesušas daļējus aizliegumus attiecībā uz konkrētu sugu audzēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti