Iedzīvotāju «zeķēs» glabājas vēl 84 miljoni latu; augošo cenu apstākļos daži par tiem atceras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

84 miljoni latu – tik liels naudas daudzums joprojām atrodas pie Latvijas iedzīvotājiem. Šobrīd, piedzīvojot cenu kāpumu, daži jau sāk aizdomāties par to, lai savus latu krājumus mainītu pret eiro.

Iedzīvotāju «zeķēs» glabājas vēl 84 miljonu latu; augošo cenu apstākļiem daži par tiem atceras
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Līdz ar cenu un rēķinu pieaugumu daļa pensionāru jau atzīst, ka iezogas bailes par palikšanu parādā. Tā atzina arī sirmgalve Maiga no Olaines: “Nezinu, ko darīt. Ja nevar samaksāt, tad nevar samaksāt, bet man jau ies tad parāds, ja es nevarēšu samaksāt. Bet, ja es nevaru samaksāt, ko lai dara?”

Maigas kundze par latu mainīšanu vēl nav aizdomājusies. Bet sociālajos tīklos jau parādās idejas par to, ka būs jāvelk ārā no zeķes latu krājumi. 

Kaugurietim Vilim vēl mājās stāv lati, bet neesot daudz. “Ja striķi trūks, tad jā. Mazumiņš, tomēr ir,” pastāstīja Vilis.

Valmierā dzīvojošai Irīnai vienmēr līdzi makā ir lats. Viņa līdzi nēsā 2012. gada jubilejas latu, uz kur attēlots ezis. “Par šo latu varēju vairāk nopirkt nekā par eiro. Par eiro ko es varu nopirkt? Pienu tikai, bet šeit pienu un maizi varēju nopirkt. Ir taču atšķirība? Ir!” pauda Irīna.

Bet valmierietim Valērijam nav vairs neviena lata, jo savulaik uzkrājumus neveica. Arī, viņaprāt, par latu varēja nopirkt vairāk nekā par eiro: “Tad, kad bija lati, tas piecītis bija daudz, un tas pieci eiro principā nekas nav. Nu tā, ja salīdzinātu.”

Latvijas Bankā gan pastāstīja, ka

 īpašas tendences tagad vairāk mainīt latus pret eiro neesot.

“Katru dienu atšķiras, bet tie var būt 10, 20 cilvēki, kuri atnes, sākot no krājkasītēm, monētām, pāris latiem līdz vairākiem tūkstošiem latu. Tas ir tad, kad viņi ir turējuši šīs lielās banknotes par piemiņu, un kādi apstākļi ir spieduši viņas tomēr apmainīt kādu ekonomisku apsvērumu dēļ,” pastāstīja Latvijas Bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Kad Latvijā notika pāriešana uz eiro, 2013. un 2014. gadā tika apmainīti 954 miljoni latu jeb 1,3 miljardi eiro. Katru nākamo gadu apmainītā summa kritās. Līdz šim brīdim ir apmainīti 40% jeb 29 miljonu latu monētu un 96% jeb 941 miljons latu banknotes.

Visvairāk nav apmainīti mazie nomināli – viens un divi santīmi, kā arī jubilejas viena lata monētas.

Samainīt pret eiro var bez maksas, bet nepieņems, ja būs speciāli bojāta nauda. “Ja šī lata naudas zīme ir sabojāta, piemēram, bijusi nepiemērotos apstākļos, bēniņos. Ja to var atpazīt un no tās ir saglabājusies vairāk nekā puse, tad droši nākat un mēs arī tādas apmainīsim. Tas neattiecas uz apzināti bojātu naudu, piemēram, no monētām dažreiz taisa amuletus. Šādu naudu nemaina vienkārši audzinošos nolūkos,” atklāja Silakalns.

Latvijas Banka latu maina pēc oficiālā valūtas kursa jeb par vienu latu var saņemt pretī 1,42 eiro. Latus samainīt uz eiro varēs vienmēr.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti