Ieceri par reverso PVN graudkopībā deputāti skatīs kā steidzamu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Saeima nolēma kā steidzamu divos lasījumos skatīt ieceri graudaugu nozarē ieviest pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apgrieztās maksāšanas kārtību.

Saeimas deputāti ceturtdien, 9.jūnijā, nolēma attiecīgos grozījumus PVN likumā skatīt kā steidzamus un arī atbalstīja tos pirmajā lasījumā. Priekšlikumu šiem grozījumiem var iesniegt līdz 13.jūnijam.

Likuma izmaiņas paredz, ka nodokli par graudaugu – kviešu, rudzu, miežu, auzu, kukurūzas, griķu, tritikāles, sojas pupu, linsēklu, rapšu vai ripšu sēklu – piegādēm, kā arī šo preču maisījumu un sēklu piegādēm valsts budžetā maksā preču saņēmējs. Šāda kārtība būs piemērojama tikai tad, ja abi darījuma partneri ir reģistrēti kā PVN maksātāji.

Saskaņā ar PVN apgriezto maksāšanas kārtību par nodokļa nomaksu valsts budžetā atbildīgs būs preču saņēmējs, kurš preču piegādātājam samaksā rēķinā norādīto vērtību bez PVN bezskaidras naudas norēķina veidā.

Šādi grozījumi graudaugu nozarē esot nepieciešami, jo reversais PVN esot uzrādījis labus rezultātus citās nozarēs, piemēram, būvniecībā, norādīja Saeimas deputāte, bijusī premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība).

Jau ziņots, ka graudkopības nozare ir viena no tām nozarēm, kur izplatītas PVN krāpšanas shēmas, liecina Valsts ieņēmumu dienesta un Finanšu ministrijas nolīgto pētnieku – auditorkompānijas „PriceWaterHouse Coopers” - secinājumi. Fiktīva uzņēmuma pazīmes Valsts ieņēmumu dienests piešķīris vairāk nekā 30 uzņēmumiem, kas darbojas graudkopības nozarē.

Lēmums skatīt ieceri kā steidzamu saistāms ar to, ka grozījumiem būtu jāstājas spēkā šā gada 1.jūlijā, jo drīzumā tiks uzsākta jaunās graudu ražas novākšana.

Iepriekš arī vēstīts, ka reversā PVN ieviešana nav vienkārša, jo vairumā gadījumu izmaiņas nodokļa nomaksas kārtībā jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Tikmēr uzņēmēji, kuri vēlas savu nozari pasargāt no krāpšanās, esot pieprasījusi reversā PVN piemērošanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti