Horvātija ar optimismu ceļā uz eiro: Argumenti tādi paši kā savulaik Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Horvātija jau pēc trim gadiem varētu sākt izmantot eiro. Jaunākā Eiropas Savienības dalībvalsts jau šobrīd faktiski ir fiksējusi savas valūtas kursu pret eiro. Turklāt pāreja uz vienoto valūtu atvieglotu dzīvi arī tūristiem, kas Horvātijas ekonomikai dod ļoti nozīmīgu pienesumu. Tomēr lēmums par jaunu dalībvalstu uzņemšanu eirozonā ir ne tikai tehnisks, bet arī politisks.

Kaut gan Horvātijā ir sava valūta ar nosaukumu kuna, daudzās tūristu iecienītajās Adrijas jūras piekrastes pilsētiņās jau šobrīd var norēķināties ar eiro. Un tagad politiķi Zagrebā ir oficiāli sākuši ceļu, lai iestātos Eirozonā. Horvātijas premjers Andrejs Plenkovičs pievienošanos eiro un Šengenas zonai nodēvēja par divām savas valdības galvenajām prioritātēm Eiropas Savienībā. 

Horvātijā gatavojas ieviest eiro
00:00 / 03:54
Lejuplādēt

“Mums ir rīcības plāns, kas satur 19 pasākumus un deviņas politikas jomas, pie kuru īstenošanas smagi strādā sešas iestādes," paziņoja Plenkovičs.

2019. gada vasarā Horvātija vienojās ar pārējo eirozonas valstu finanšu ministriem, kas jāizdara, lai ieviestu vienoto valūtu.

Kritēriji skar ne tikai finanšu un ekonomiskos rādītājus, bet arī pastiprinātu cīņu pret naudas atmazgāšanu, kā arī valsts pārvaldes sistēmas sakārtošanu,

lai tā būtu efektīvāka un lētāk izmaksātu Horvātijas budžetam.

Eirozonas valstu finanšu ministri pēc ilgstošām problēmām ar Grieķiju krietni piesardzīgāk raugās uz jaunu valstu uzņemšanu. Bažas raisa arī situācija Itālijā. Tur iedzīvotāju vidū joprojām ir populāra radikālā partija “Līga”, kas spēlējas ar ideju par izstāšanos no eirozonas. Tādēļ politikai ir būtiska loma, lemjot par jaunu valstu uzņemšanu. Tomēr

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis atbalsta Horvātijas virzību uz eiro.

"Progress šo saistību īstenošanā ir samērā labs," teica Dombrovskis. "Es domāju, ka jau šī gada pirmajā pusē Eiropas Komisija varētu nākt klajā ar savu vērtējumu. Pozitīvas attīstības gadījumā ap gada vidu Horvātija varētu pievienoties Valūtas kursa mehānismam II.”

Dombrovskis piebilst, ka starp Horvātijas un Latvijas ceļu uz vienoto Eiropas valūtu ir daudz kas kopīgs.

“Es teiktu, ka ekonomiskā argumentācija ir līdzīga kā Latvijā. Horvātijai kā mazai, atvērtai ekonomikai, kuras valūta tāpat jau ir de facto piesaistīta eiro, protams, ir loģiski pievienoties eiro," paskaidroja Dombrovskis. "Fiksēta valūtas kursa apstākļos monetārās politikas manevra iespēja tāpat ir ierobežota, bet priekšrocības, ko sniedz eiro, valsts vēl neizbauda.”

Savukārt

Horvātijas finanšu ministrs Zdravko Maričs atzīmē, ka arī vietējo iedzīvotāju bažas ir diezgan līdzīgas tam, kādas bija Latvijā un Lietuvā.

“Pastāv krietni vairāk ieguvumu nekā potenciālo risku," atzina Maričs. "Mēs visi labi zinām, un tas bija redzams valstīs, kas pēdējās pievienojās eiro, ka iedzīvotāji parasti ir satraukti par iespējamo cenu pieaugumu un to, cik izmaksās pāreja no nacionālās valūtas uz eiro. Tomēr, pat ņemot vērā šos apsvērumus un salīdzinot tos ar tādiem būtiskiem ieguvumiem kā kredītprocentu un finanšu risku samazināšanos, ieguvumi no eiro ieviešanas ir krietni lielāki.”

Bijušais Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers vienā no savām uzrunām bija mudinājis visas bloka valstis ieviest eiro. Viņš uzstāja, ka šādi tiktu sūtīts signāls, ka eiro ir spēcīga un pievilcīga valūta.

Tomēr pagaidām vēlmi pāriet uz eiro līdztekus Horvātijai ir izteikusi tikai Bulgārija.

Tā varētu kļūt par nākamo Eirozonas dalībvalsti jau 2022. gadā. Rumānijai pašlaik pievienoties eiro neļauj ekonomiskā situācija valstī. Bet Polija, Ungārija, Čehija un Zviedrija nevēlās to darīt, lielākoties politisku apsvērumu dēļ, bet Dānijai ir izņēmuma statuss. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti