Hobijs pārtop biznesā. Augšdaugavas novadā ražo laivas makšķerniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Makšķerēšanas iedvesmoti, pirms dažiem gadiem jauni, azartiski un uzņēmīgi daugavpilieši no stikla šķiedras sāka būvēt inovatīvas atpūtas klases laivas makšķerniekiem. Pērn laivu ražotāji startēja Augšdaugavas novada jauno uzņēmēju grantu konkursā un īstenoja ieceri par laivu pārdošanas un apskates vietas izveidi Kalkūnes pagastā.

Hobijs pārtop biznesā. Augšdaugavas novadā ražo laivas makšķerniekiem
00:00 / 04:50
Lejuplādēt

"Man bija tāds sapnis – nopirkt zemes gabalu, un es izvēlējos tieši Kalkūnos, jo man patīk Augšdaugavas novads, Latgale, esmu tāda patriote, jo esmu te dzimusi," iedvesmojoties no sava hobija, Augšdaugavas novada Kalkūnē, netālu no Raiņa mājas Berķenelē, savu vietu atpūtai un darbam izvēlējās jauna un aktīva daugavpiliete Anna Stalidzāne.

Uzņēmuma “LAIBAS” vadītāja Anna Stalidzāne
Uzņēmuma “LAIBAS” vadītāja Anna Stalidzāne

"Man bija sapnis nopirkt zemi un izrakt dīķi, un tad arī sākās tematika, kas saistīta ar ūdeni, ar laivām, pati esmu makšķerniece. Patīk makšķerēt līdakas, un ne tikai, es esmu tāda sportiska makšķerniece, patīk meklēt zivis, nevis sēdēt un visu dienu tās gaidīt," pauda Anna.

Makšķerēšanai, īpaši, ja tā saistīta ar spiningošanu, ir nepieciešama laiva. Kopā ar domubiedriem Anna nonāca līdz idejai par laivu izgatavošanu pašu rokām.

"Mēs skatījāmies idejas internetā, tad uzmeklējām cilvēkus, kas jau nodarbojas ar šādām lietām, tad pamēģinājām paši – viss sanāca, un sākām ražot.

Laivas tiek ražotas no stikla šķiedras, izejvielas iepērkam tepat Rīgā, arī pasūtam no ASV un Ķīnas, bet pārsvarā mēs pērkam no ASV. No tādiem materiāliem gatavo arī jahtas un kuģus," sacīja uzņēmēja.

Šobrīd uzņēmums "LAIBAS" ražo divu veidu laivas – "LAIBA", kas ir  perfekta nelielām makšķerēšanās misijām un "LIDAKA", kā paši saka – liela laiva lieliem sasniegumiem.

"Tā ir 3,2 metrus gara laiva un 4 metrus gara laiva. Pirmā domāta diviem cilvēkiem, bet lielākā – trim cilvēkiem.

Plānojam ieviest arī jaunus divus modeļus – lielākas, garākas, šaurākas laivas, lai varētu  lietot ar lielāku motoru," norādīja uzņēmēja.

Pērn uzņēmums "LAIBAS" nolēma startēt Augšdaugavas novada topošo un jauno uzņēmēju grantu konkursā, un saņemot pašvaldības atbalstu 4000 eiro apmērā, īstenoja ieceri par laivu pārdošanas un apskates vietas izveidi Kalkūnes pagastā.

"Tas bija vietējais projekts, finansējums nebija tik liels, bet mēs gribējām ieviest jaunu pakalpojumu – laivu nomu. Tad izdomājam, ka atbalsts nebūtu slikti. Un nolēmām uzbūvēt pārdošanas mājiņu, lai varētu uzreiz noformēt dokumentus, piereģistrēt CSDD, te varēs iegādāties arī airus, duļļus, vestes, enkurus un  citu aprīkojumu. Lai tepat uz vietas cilvēki varētu laivu iznomāt. Sākumā piedāvāsim nomai kādas četras laivas, tad paskatīsimies, kāds būs pieprasījums," klāstīja  Stalidzāne.

Anna Stalidzāne neslēpa, ka konkurence viņus nebiedē.

"Latgalē mēs laikam esam vienīgie laivu ražotāji; katram cilvēkam ir sava gaume, bet mūsu laivas atšķiras no citām. Tās ir mazākas, šaurākas, tās nav tīri motorlaivas, bet klasiskas plakandibena laivas, samērā vieglas.

Mūsu priekšrocība ir tā, ka mūs  laivas ļoti viegli slīd pa ūdeni. Es saku – tās vienkārši slīd vai lido pa ūdeni!" uzsvēra Anna Stalidzāne.

Laivu ražošana notiek nelielā cehā Daugavpilī, taču šobrīd apkures dārdzības dēļ tā apturēta līdz siltākam laikam un līdz sezonai, kad atkal sāksies pasūtījumi. Līdz šim uzņēmums saražoja vairākus desmitus laivu gadā, un daļa no tām nonāca arī  Norvēģijā. Jaunie uzņēmēji plāno ražotni paplašināt un izstrādāt jaunus laivu modeļus – gan izmēros apjomīgākus, gan ar plašāku komplektāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti