Rīta Panorāma

Igeta Gaiķe aicina uz jubilejas koncertu "Duni un dari!"

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu. Rīgas dome sniedz atbildes VARAM

Pārvācas uz laukiem un sāk ražot ziepes

Gleznotāju pāris pārvācas uz laukiem un ražo ziepes no kazas piena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gleznotāji Rita Pranča un Andrejs Bovtovičs pirms vairākiem gadiem nolēma mainīt savu dzīvi, pametot Rīgas dzīvokli un pārvācoties uz Baldones pusi. Tur viņi ne tikai glezno, bet arī sākuši ražot kosmētiku no kazas piena.

Mākslinieku Ritas Prančas un Andrejs Bovtovičs dzīvē Baldonei vienmēr bijusi īpaša loma. Jaunībā bieži braukuši uz šejieni gleznot. “Viena no tādām vietām bija mežmaliņa, kur mēs pēc plenēra apsēdāmies, sarīkojām pikniku. Nofotografēju un tad pamazām uzgleznoju tādu gleznu 1987. gadā,” atceras Andrejs.

Aptuveni pirms desmit gadiem nolēmuši no Rīgas dzīvokļa pārvākties tuvāk dabai, uz laukiem. Viens no variantiem bija Baldones puse. Sākuši meklēt zemi, kur būvēt māju. Liktenis bija lēmis iegādāties zemes gabalu ar nosaukumu “Lauki” tieši tajā vietā, tapa šī pati glezna.

Uzbūvējuši māju, un Rita sākusi domāt, ko darīt vēl citu bez gleznošanas, līdz nonākusi līdz idejai veidot ziepes no kazas piena. “Pirmās ziepes sanāca ļoti labas. Visas tās tika uzdāvinātas draugiem un radiem. Tie dāvināja tālāk citiem, un tad sapratu - kāpēc nesākt tās tirgot? Aizbraucām uz Kalnciema tirdziņu un visas izpārdevām,” stāsta Rita.

Tad arī radās zīmols “Kazas laukos”. Produktu klāsts nemitīgi papildinās. Šobrīd ir ne tikai kazas piena ziepes, bet ar skrubji, vannas bumbas, pat lūpu balzami. Tā ir dabīgā kosmētika, pēc kuras visur pasaulē ir arvien liekāks pieprasījums. “Kazas piens ir brīnišķīgs gan uzturā, gan ādas kopšanā,” saka Rita.

Ziepju gatavošana no kazas piena nav nekāds noslēpums, tāpēc šo procesu aplūkot var ikviens interesents. “Cilvēki var atbraukt un kopā ar mani uztaisīt ziepes. Tādas īstas lauku ziepes.”

Izejvielu ir gana daudz. Būs nepieciešamas vairāku veidu eļļas – olīveļļa, augu eļļa, kokosriekstu sviests un, protams, kazas piens. To visu kārtīgi sakuļ un pievieno, piemēram, sasmalcinātas dzērvenes. Kad samaisīts un ieliets formā, nākas gaidīt četras nedēļas, kamēr būs gatavas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti