Francija nosodījusi «Amazon» par nerealizēto preču izmešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV interneta tirdzniecības gigants "Amazon" pirmdien, 14. janvārī, izpelnījās Francijas valdības nosodījumu, ka uzņēmums valstī iznīcina nerealizētās preces, nevis tās atdod labdarībai vai otrreizējai pārstrādei. Šādu faktu atklājis Francijas vietējais televīzijas kanāls "M6". Lai arī "Amazon" norāda, ka rīkojies atbilstoši noslēgtajiem līgumiem ar trešajām pusēm, tomēr vides aktīvisti un Francijas varasiestādes uzskata, ka pasaulē vērtīgākais privātuzņēmums, kurš apsteidzis "Microsoft", varēja darīt vairāk, lai novērstu šādas situācijas.

Francija nosodījusi «Amazon» par nerealizēto preču izmešanu
00:00 / 01:30
Lejuplādēt
Saskaņā ar sižetu "M6" televīzijas programmā "Capital" žurnālists pieteicās darbam "Amazon" izplatīšanas centrā, kas atrodas Francijas centrālajā daļā.

 

Tur viņam izdevās uzņemt video, kā  darbinieki izsvieda atkritumu konteineros jaunus kafijas automātus, neatvērtas "Lego" kastes, autiņbiksīšu iepakojumus un citus priekšmetus.

Šīs preces bija jaunas vai tika atdotas atpakaļ neskartas, tādējādi tās varēja labāk nodot otrreizējais pārstrādei vai ziedot labdarībai. Tā vietā šīs preces tika sadedzinātas vai izmestas atkritumos, un to visu varēja redzēt sižetā, kur žurnālists ar drona palīdzību sekoja līdzi mantu iznīcināšanas vai izmešanas ceļam. Šāda rīcība, pēc vides aktīvistu teiktā, ir nosodāma un pielīdzināma ekoloģiskai katastrofai.

Balstoties uz ekspertu sacīto, iemesls, kāpēc šīs preces tiek izmestas vai iznīcinātas, ir – sūtīt tās atpakaļ izmaksā dārgāk. Šādas prakses piekopšana ir izteikta trešo pušu mazumtirgotājiem, kuri izmanto "Amazon" noliktavas.

Ziņu aģentūrai AFP "Amazon" Francijas filiāles pārstāvis norādīja, ka tiekot darīts viss iespējamais, lai samazinātu šādu preču daudzumu, kuras ir jāizmet vai jāiznīcina.

Tāpat pārstāvis vērsa uzmanība, ka uzņēmums strādā pie tā, lai preces, kuras nevar pārdot vai kā citādi realizēt, tomēr būtu iespējams atdot labdarībai un pārtikas bankai.

Turpretī Francijas ekoloģiskās pārejas ministre Brune Puarsone pēc sižeta par "Amazon" bija šokā un uzskata, ka uzņēmums vistiešākajā veidā ir atbildīgs par negodprātīgas prakses īstenošanu. Ministre ir pārliecināta, ka tuvākajos mēnešos parlaments pieņems atbilstošus likuma grozījumus, kuri vairs neļaus šādi rīkoties gan "Amazon", gan citām kompānijām, aizliedzot izmest produktus, kurus vēl var izmantot.

Arī Vācijā tirdzniecības milzis "Amazon" pērn jūnijā nacionālajā ekonomikas nedēļā un raidsabiedrības "ZDF" sižetā tika apsūdzēts par liela daudzuma jaunu un atpakaļ atdotu mobilo telefonu, kā arī ledusskapju iznīcināšanu.

Eiropas Savienības mērogā Francijas valdība ir spērusi soli tālāk nekā citas bloka dalībvalstis. Parīze no 1. janvāra ieviesusi nodokli, kas tiks piemērots lielajiem interneta un tehnoloģiju uzņēmumiem. Šis nodoklis īpaši attieksies uz "Google","Apple", "Facebook" un "Amazon" un tiek dēvēts par GAFA nodokli. Tas ieviests, lai panāktu, ka arī globāla mēroga kompānijas maksā taisnīgus nodokļus par savām biznesa darbībām Eiropā. Aplēsts, ka GAFA nodoklis šogad valstij ienesīs vismaz 500 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti