FM rosina ierobežot «ātro» kredītu summu un pagarināšanas iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu ministrija (FM) rosina ierobežot maksimālo izsniedzamo "ātro" kredīta summu un iespējas pagarināt šāda kredīta atmaksu. To paredz FM sagatavotie priekšlikumi Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumiem, kas tiks iesniegti Saeimas Tautsaimniecības agrārās vides un reģionālās politikas komisijā. 

FM informē, ka distances jeb "ātro" kredītu ņēmēju grupā bieži izplatīta ir situācija, ka kredīta ņēmējam ir problēmas ar kredīta atdošanu laikā. To aizņēmējs parasti risina, kredītu pagarinot. Šāds risinājums pēc būtības ir vidējā termiņā klientam neizdevīgs, salīdzinot ar iespēju vienoties par maksājumu grafiku, sākot daļēju kredīta dzēšanu. 

Ministrijas pārstāvji uzskata, ka būtu jāaizliedz pagarināt šāda veida kredītu atmaksas termiņus vairāk nekā divas reizes un jāparedz maksājuma grafiks kā obligāta iespēja kreditēšanas procesā.

Ar nosacījumu par kredīta atmaksas grafiku tiktu nodrošināta iespēja samazināt nepieciešamo uzkrājumu apjomu kredīta atdošanai noteiktajā termiņā. Šis noteikums neattiektos uz gadījumiem, kad tiek piedāvāts maksājuma grafiks par kredīta pamatsummas atmaksu pa daļām.

Patērētājiem nereti rodas grūtības savlaicīgi atmaksāt kredītu, ja visa summa jāatdod vienā maksājumā, tādēļ FM rosina ierobežot maksimālo summu šāda veida kredītiem.

FM priekšlikums paredz, ka patērētāja kreditēšanas līguma, kas noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz kredīta atmaksu vienā maksājumā, aizdevuma summa nedrīkst pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas pašlaik ir 430 eiro.

Šis noteikums neattiektos uz kredīta līgumiem, kurus noslēdzot, kredīta devēja glabāšanā kā nodrošinājums ir nododama kāda lieta un saskaņā ar kuriem patērētāja atbildība ir ierobežota tikai ar ieķīlāto lietu, skaidro FM.

Latvijas Universitātes veiktais pētījums par distances jeb "ātro" kredītu izmantošanu Latvijā pierāda, ka kopumā gandrīz 40% aptaujāto ir saskārušies ar kredītu atmaksas problēmām. No tiem 25,2% problēmas ir bijušas vairākkārt. Savukārt teju 50% pētījuma respondentu atzinuši, ka biežākais ātro kredītu atmaksas problēmas risinājums ir kredīta pagarināšana.

FM skatījumā esošais normatīvais regulējums tikai daļēji nodrošina kredīta ņēmēju interešu aizstāvību, uzsvaru liekot tikai uz maksimāli piemērojamās likmes noteikšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti