FM mikrouzņēmuma nodokļa paaugstināšanu neplāno

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 5 mēnešiem.

Saskaroties ar krasu pretreakciju, Neatkarīgo deputātu grupa mīkstinājusi savu nostāju jautājumā par mikrouzņēmuma nodokli, norādot, ka aicina sabiedrībā tikai sākt diskusiju par tā palielināšanu, nevis piedāvā to celt jau tuvāko mēnešu laikā.

Saskaroties ar krasu pretreakciju, Neatkarīgo deputātu grupa mīkstinājusi savu nostāju jautājumā par mikrouzņēmuma nodokli, norādot, ka aicina sabiedrībā tikai sākt diskusiju par tā palielināšanu, nevis piedāvā to celt jau tuvāko mēnešu laikā. Jau ziņots, ka Saeimas neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa augusta sākumā izteicās - jau no 2013. gada mikrouzņēmuma nodoklis būtu jāpaaugstina no pašreizējiem 9% līdz 15%, tādējādi to pielīdzinot uzņēmumu ienākumu nodoklim. Šāds paziņojums izpelnījies asu uzņēmēju un valdošās koalīcijas kritiku.

Mikroizņēmumu nodoklis tika ieviests 2010.gada 1.septembrī - 9% apmērā no mikrouzņēmuma gada apgrozījuma. Nodoklis jāmaksā četras reizes gadā, un tas sevī ietver gan valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli, arī uzņēmuma ienākuma nodokli. Tomēr no neatkarīgo deputātu grupas izskanējis, ka 9% likme ir pārāk zema. Deputāte Elīna Siliņa norāda, ka pakāpenisku nodokļa palielināšanu varētu sākt no 2014. gada. Pret to gan iebilst koalīcija. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts izteicies, ka mikrouzņēmuma nodokļa palielināšana bremzētu jaunu uzņēmumu veidošanos un vairotu ēnu ekonomiku. Noraidošs viedoklis ir arī Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājam Jānim Reiram.

Negatīva reakcija uz piedāvājumu sākt diskutēt par mikrouzņēmuma nodokļa celšanu ir arī uzņēmējiem. Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone norāda, ka, ieviešot šādu nodokli, mērķis bija atvieglot uzņēmējdarbības uzsākšanu un nodarbinātības veicināšanu. SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis tikmēr bilst, ka nav pagājis pietiekami ilgs laiks, lai izvērtētu līdzšinējos mikrouzņēmumu nodokļa rezultātus.

Arī Finanšu ministrija paziņojusi, ka mikrouzņēmuma nodokļa paaugstināšanu neplāno.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti