ES panāk politisku vienošanos ar Japānu par brīvās tirdzniecības līgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) panākusi politisku vienošanos ar Japānu par brīvās tirdzniecības līgumu. Gaidāms, ka ceturtdien, 6.jūlijā, Briselē ieradīsies Japānas premjers, lai to politiski nostiprinātu.

Eiropas Savienības tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema informēja, ka panākta politiskā vienošanās ministru līmenī. Abas puses atrisināja dažas atlikušās domstarpības un ieteiks līderiem to apstiprināt.

Pēc tam, kad ar grūtībām tika parakstīts brīvās tirdzniecība līgums ar Kanādu, bet līdzīgs līgums ar ASV atlikts malā, līgums ar Japānu būs ļoti nozīmīgs.

Ekonomikas eksperti norāda, ka saskaņā ar līgumu samazināsies importa nodevas blokā ievedamajām Japānas automašīnām, savukārt Tokija mazinās barjeras Eiropas Savienības valstu pārtikas un lauksaimniecības produktiem. Tomēr  vienošanās neregulē vairākas sarežģītas problēmas, tostarp investīciju tiesu jautājumu.

Japāna ir 4. ekonomiski attīstītākā valsts pasaulē, un līgums ilgtermiņā varētu palielināt bloka ekonomisko izaugsmi par gandrīz vienu procentu.  Saskaņā ar ES prognozēm, šis brīvās tirdzniecības nolīgums Eiropas ekonomikai ļaus ilgtermiņā aug par 0,8%, bet eksports uz Japānu pieaugs par 32% kopumā un pārtikas un lauksaimniecības nozarē – pat par 180%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti