ES būs jauna antidempinga nodeva precēm no valstīm ar regulēto ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Imports no valstīm, kurās valstij ir ievērojama ietekme uz ekonomiku, varēs tikt aplikts ar antidempinga nodevām, kas aprēķinātas atbilstoši jaunai Eiropas Komisijas izstrādātai metodoloģijai. 

Eiropas Komisijas centieni modernizēt pastāvošo antidempinga likumdošanu saistīti ar faktu, ka jau šogad spēku zaudēs līdz šim spēkā esošie noteikumi par godīgu cenu noteikšanu importam no Ķīnas. Tomēr jaunā metodoloģija varēs tikt attiecināta arī uz importu no visām citām trešajām valstīm, kas ir Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībvalstis.

Eiropas Savienība (ES) patlaban ir iesaistīta teju divdesmit sarunu procesos par dažādu starptautisku tirdzniecības līgumu noslēgšanu un ir atvērta starptautiskajai tirdzniecībai, taču esošais antidempinga regulējums ir novecojis un ir steidzami jāmodernizē. To, prezentējot Eiropas Komisijas sagatavoto jauno antidempinga nodevu aprēķināšanas metodoloģiju, pagājušajā nedēļā uzsvēra Eiropas Komisijas viceprezidents Jirki Katainens un tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma.

Katainens īpaši akcentē, ka Eiropas Savienība pilnīgi noteikti atbalsta brīvo tirdzniecību. 

„Tikai brīva tirdzniecība ir godīga. Tādēļ mēs esam pieņēmuši šo priekšlikumu par antidempinga un antisubsidēšanas regulējumu,” uzsvēra Katainens.

“Tas ir nepieciešams steidzami, jo ekonomiskā realitāte ir mainījusies. Globālās tirdzniecības realitāte ir mainījusies, un normāla tirdzniecības prakse saskaras ar iepriekš nepieredzētiem izaicinājumiem. Tādēļ arī mums ir jāmodernizē sava pieeja, lai mēs varētu būt pārliecināti, ka tirdzniecība ir brīva, bet mūsu ražotāji ir aizsargāti pret negodīgām tirdzniecības praksēm,” norādīja eirokomisārs.

Sarunas par jaunas antidempinga un antisubsīdiju nodevu aprēķināšanas metodoloģiju bijušas smagas, jo jauno noteikumu apspriešanā iesaistītas vairākas grupas, kuru intereses nereti ir gluži pretējas.

„Realitāte šī priekšlikuma fonā ir ļoti sarežģīta, tā aptver daudzus un dažādus viedokļus – no ražotājiem, kas ir nobažījušies par darbavietām, līdz importēto preču lietotājiem un mazumtirgotājiem, kurus satrauc cenu kāpums pēc antidempinga nodevu piemērošanas. Arī Eiropas Savienības valstu valdību viedokļi ir atšķirīgi,” atzina Katainens.

Tikmēr Eiropas Savienības tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma sola, ka antidempinga nodevas, kas aprēķinātas atbilstoši jaunajai metodoloģijai, nebūs lielākas par tām, kas patlaban tiek piemērotas importam no Ķīnas.

Modernizējot pret dempingu vērsto pasākumu klāstu, Eiropas Savienība vienlaikus gan izpildīs savas saistības pret Pasaules Tirdzniecības organizāciju, gan ieviesīs metodoloģiju, kas ļaus precīzāk aprēķināt to, kādus zaudējumus rada subsidētais trešo valstu imports, prognozē Malmstrēma.

„Mūsu piedāvājums paredz izmainīt esošo antidempinga un antisubsidēšanas regulējumu, saglabājot antidempinga nodevas apmēram tikpat lielas kā šobrīd, vienlaikus ieviešot lielāku elastību tirgus izkropļojumu noteikšanā. Mēs ieviešam jaunu dempinga aprēķināšanas metodi, kas mums ļaus konstatēt tirgus izkropļojumus, kas saistīti ar valsts intervenci,” skaidroja Malmstrēma.

“Gadījumos, kad valstij ir tik liela kontrole, ka eksporta preču cenas un izmaksas neatspoguļo tirgus realitāti, mēs būsim spējīgi iejaukties,” viņa uzsvēra.

Jaunā antidempinga nodevu aprēķināšanas metodoloģija tiks attiecināta uz visām trešajām valstīm, uzsver Eiropas Komisija. Katainens iepriekš izteicies, ka Ķīna nebūt nav vienīgā valsts, kas problēmas ar pārprodukciju mēģina risināt, subsidējot importu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti