Eksperti: Latvijas IKP arī šogad nedaudz kāps

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 5 mēnešiem.

Skaidrs, ka pērnā gada 5% IKP kāpumu šogad neizdosies atkārtot - runa varētu būt labākajā gadījumā par 2,5%, tomēr pesimistiskākie eksperti pat tik lielu izaugsmi neparedz.

Raibas prognozes par ir Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsmi šogad. Skaidrs, ka pērnā gada 5% IKP kāpumu šogad neizdosies atkārtot - runa varētu būt labākajā gadījumā par 2,5%, tomēr pesimistiskākie eksperti pat tik lielu izaugsmi neparedz. Lielas neskaidrības joprojām ir par eirozonas finanšu problēmām. Tomēr pat pie vissliktākā scenārija Latvija ir labākās pozīcijās nekā vairums vecās Eiropas valstu. Eksperti to pamato ar faktu, ka mums budžeta konsolidācijas jau veiktas iepriekšējos gados, savukārt eksports galvenokārt notiek uz valstīm, kuras recesija skārusi mazāk.

Dati par iekšzemes kopproduktaa izaugsmi pērnā gada 4. ceturksnī vēl ir gana iepriecinoši + 5% salīdzinot ar 2010. gadu. Tomēr izaugsme pret trešo ceturksni ir niecīga - tikai 0,8%, kas nozīmē, ka pasaules ekonomikas tendences sākušas atspoguļoties arī Latvijas ekonomikā un tas ekonomistiem licis samazināt šī gada prognozes. Viena no pirmajām to izdarīja Latvijas banka, stāsta tās pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

No komercbankām vispiesardzīgākās ir "Citadele" un "Nordea", kas IKP pieaugumu šogad prognozē 1% apmērā. Optimistiskāks ir "SEB Bankas" vērtējums - 2,5%, - eksperts

Dainis Gašpuitis.

Arī "DnB NORD bankas" Ekonomisko un sociālo procesu vērotājs Pēteris Strautiņš prognozi par 2,5% IKP kāpumu šogad nesamazina. Viņš skaidro, ka šāda prognoze faktiski nozīmē, ka izaugsmes Latvijā nebūs. Tomēr arī pie šāda scenārija Latvija ir labākās pozīcijās nekā citas Eiropas valstis.

Kā uzsver Latvijas bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis, tieši tas, kā augs Latvijas iekšzemes kopprodukts, noteiks to, vai valdībai nāksies grozīt budžetu. Grāvītis vērš uzmanību uz faktu, ka Latvija lielākie eksporta partneri - sākot no Igaunijas un Lietuvas, arī Vācija - ir samazinājušas savas prognozes, kas nozīmē mazākas iespējas mūsu ražotājiem.

Banku ekonomisti gan ir vienisprātis, ka pat gadījumā, ja Eiropai kopumā būs mīnusi, Latvijas IKP šogad nedaudz - bet tomēr kāps.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti