EK: Jaunākās paaudzes mikroshēmu ražošanā ES vērojama atpalicība; jākāpina kapacitāte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Savienībā (ES) un Amerikas Savienotajās valstīs (ASV) ir jākāpina mikroshēmu ražošanas kapacitāte, lai tās būtu mazāk atkarīgas no mikroshēmu ražotājiem Āzijā. To intervijā Latvijas Radio uzsvēra Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

Intervija ar EK priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Viņš atklāja, ka šis būs viens no virzieniem, kurā ASV un ES sadarbosies – šāda vienošanās panākta ASV notiekošajā pirmajā ES un ASV tirdzniecības un tehnoloģiju padomes sēdē.

Dombrovskis atzina, ka patlaban pasaules tirgū ir vērojams pusvadītāju un mikroshēmu trūkums, un tas ir skaidrojams ar Covid-19 pandēmiju. Tās laikā pieauga pieprasījums pēc mikroshēmām saistībā ar plašāku pāreju uz attālinātu darbu, tāpat bija vērojams piegāžu ķēžu pārtraukums.

"Šie abi faktori kopā ir nospēlējuši savu lomu, un ir vērojams mikroshēmu trūkums. Bet, jāatzīst, ka gan ASV, gan ES ir problēma.

Ja runā tieši par jaunākās paaudzes mikroshēmām, ir zināma atpalicība. Ražošanas centrs faktiski ir Āzijā, kur vadošais mikroshēmu ražotājs ir Taivāna, daudzkas notiek arī Ķīnā.

Līdz ar to mēs runājām arī par to, kādā veidā mēs kāpinām savu mikroshēmu ražošanas kapacitāti, esot mazāk atkarīgi no citiem reģioniem tieši pašu jaunākās paaudzes mikroshēmu jomā," stāstīja Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka ES un ASV tirdzniecības un tehnoloģiju padomes pirmajā sēdē pārrunāts tas, kādā veidā ES un ASV koordinē ieguldījumus mikroshēmu ražošanas jomā, "lai neradītu sacensību ar subsīdijām, cenšoties pārvilināt kompānijas uz vienu vai otru pusi, neveicam arī paralēlus ieguldījumus, bet iespēju robežās šo darbu koordinējam".

Tāpat ES un ASV skatīsies, kā nodrošināt piegāžu ķēžu noturību. "Tās jomas, par kurām ir vienošanās, ir pusvadītāji, saules paneļi, farmaceitiskās izejvielas, izejmateriāli, kas ir saistīti ar pāreju uz zaļo ekonomiku, piemēram, litijs. Tās ir noteiktas produktu grupas, uz kurām mēs savā darbā fokusēsimies," sacīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks.

Viens no darba virzieniem būs arī investīciju kontrole un skrīnings. Mērķis ir skatīties, kādas investīcijas ASV un ES tiek veiktas, kurās nozarēs un no kurām valstīm.

"Iespēju robežās šo darbu koordinēsim, strādājot pie tā, lai Eiropas Savienības un ASV uzņēmumi, kas ir stratēģiski svarīgi, nenonāktu nepareizajās rokās.

Tā kā šī sadarbība investīciju skrīningā ir paredzēta, līdzīgi arī eksporta kontrolē," teica Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka kopumā ASV un ES tirdzniecības un tehnoloģiju padomē diskusijas bijušas ļoti produktīvas. "Mēs vienojāmies par daudziem darba virzieniem, kur mēs sadarbosimies," atzīmēja Dombrovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti