Eiropas Savienība piešķir 20 miljonu eiro atbalstu Ukrainas jaunuzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Komisija (EK) ar 20 miljoniem eiro atbalstīs Ukrainas jaunuzņēmumus, informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

Iniciatīva atbalstīs vismaz 200 Ukrainas progresīvo tehnoloģiju jaunuzņēmumu, piešķirot līdz 60 000 eiro katram, to paredz grozījumi Eiropas Inovāciju padomes (EIP) 2022. gada darba programmā

EIP piedāvās arī nefinansiālu atbalstu, piemēram, uzņēmējdarbības konsultāciju pakalpojumus un partneru piemeklēšanu, kas uzlabos Ukrainas novatoru spēju mijiedarboties ar Eiropas inovācijas ekosistēmu, ienākt jaunos tirgos un gūt labumu no Eiropas finansēšanas instrumentiem.

20 miljonu eiro atbalsts tiks izmaksāts, izsludinot uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus Eiropas mēroga jaunuzņēmumu asociāciju tīklam, atbalstot Ukrainas inovācijas jomā ieinteresētās personas.

Vienlaikus tiks nodrošinātas sinerģijas ar attiecīgām Eiropas Savienības (ES) iniciatīvām, piemēram, Eiropas Biznesa atbalsta tīklu. Ar šo uzaicinājumu, kas tika izsludināts 23. jūnijā, EIP cenšas nodrošināt Ukrainas tehnoloģiju uzņēmumu darbības nepārtrauktību un veicināt to izaugsmi.

Kā norādīja EK, tas var palīdzēt sagatavot Ukrainas jaunuzņēmumus konkurencei par EIP finansēšanas iespējām. EIP var finansēt jaunuzņēmumus līdz 17,5 miljonu eiro dotācijās un kapitāla ieguldījumos, kā arī var piesaistīt papildu privātos ieguldījumus, pat trīskāršojot no publiskiem līdzekļiem ieguldīto apmēru.

Turklāt pēc Ukrainas ratifikācijas ceturtdien stājās spēkā nolīgums, ar ko Ukrainu iesaista programmā "Apvārsnis Eiropa" un "Euratom" pētniecības un mācību programmās. Nolīgums tika parakstīts pērnā gada 12. oktobrī ES un Ukrainas samitā.

Līdz ar to tagad Eiropas un Ukrainas pētniekiem un novatoriem, universitātēm, uzņēmumiem, tostarp maziem un vidējiem uzņēmumiem, ir visas iespējas sadarboties ar vienādiem nosacījumiem, lai sasniegtu kopīgus mērķus un risinātu būtiskas problēmas.

Ņemot vērā pašreizējo Krievijas agresīvo karu pret Ukrainu un ES apņemšanos piedāvāt taustāmu palīdzību Ukrainas pētniecības un inovācijas kopienai, 2021. un 2022. gadā Ukraina piedalīsies pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" un "Euratom" programmās bez finansiāla ieguldījuma. No tās nepieprasītais ieguldījums tika lēsts aptuveni 20 miljonu eiro.

Šis atbalsts papildina pašreizējās iniciatīvas "Ukrainai veltītā Eiropas Pētniecības telpa", "Apvārsnis Ukrainai" un "Eiropas Pētniecības padome Ukrainai", kā arī īpašo stipendiju shēmu ar 25 miljoniem eiro pārvietotiem Ukrainas pētniekiem, informēja EK pārstāvji Latvijā.

EK 2022. gada februārī pieņēma EIP gada darba programmu, kas 2022. gadā paver finansējuma iespējas vairāk nekā 1,7 miljardu eiro vērtībā. EIP, kas tika uzsākta 2021. gada martā kā būtisks programmas "Apvārsnis Eiropa" jauninājums, kopējais budžets laikposmā no 2021. līdz 2027. gadam ir vairāk nekā 10 miljardi eiro.

Lai mobilizētu visus iespējamos resursus un sniegtu atbalstu, kas var palīdzēt Ukrainai, EIP darba programma ir grozīta, lai izsludinātu papildu uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus, kas paredzēts Ukrainas progresīvo tehnoloģiju kopienai, kam ir liels revolucionāru inovāciju potenciāls.

Aizvadītajos gados Ukrainas jaunuzņēmumu skaits ir pastāvīgi pieaudzis un ir palielinājies to ieguldījums Ukrainas ekonomikas izaugsmē. Tam būtu jāstiprina Ukrainas tehnoloģiju ekosistēmas un jāatbalsta inovatīvi risinājumi Ukrainas ekonomikas un infrastruktūras atjaunošanai pēc kara, atzīmēja EK.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti