Eiro ieviešana ļāvusi tautsaimniecībai pusgada laikā ietaupīt 106 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aptuveni pusgadu ilgais eiro ieviešanas process ir noritējis ērti un gludi, kā arī efektīvi, ļaujot valstij ietaupīt līdzekļus - tā secinājušas atbildīgās valsts iestādes gala ziņojumā par eiro ieviešanas procesu. 

Eiro ieviešana ļauj valstij vērā ņemamus līdzekļus ietaupīt arī šobrīd, atklāj „Ernst & Young Baltic” vadības konsultāciju departamenta direktore Renāte Strazdiņa.

„Ernst & Young Baltic” pārstāve Renāte Strazdiņa.: Eiro ieviešana ļāva ietaupīt
00:00 / 01:17
Lejuplādēt

Kopumā, pēc ministrijas aprēķiniem, izdevies ietaupīt  jau 106 miljonus eiro, informēja Finanšu ministrija.

"Eiro ieviešana valstī noritējusi gludi, un secināts, ka valūtas maiņā kopumā veiktie ieguldījumi, kas tiek lēsti 100-200 miljonu eiro apmērā jeb 0,45-0,9% no IKP, tautsaimniecībai ir jau atmaksājušies, jo pirmajā pusgadā pēc eiro ieviešanas jau ir ietaupīti vismaz 106 miljoni eiro", norādīja finanšu ministrs Andris Vilks („Vienotība”).

Līdz ar pievienošanos ES vienotajai valūtai daudzkārt samazinājušās maksājumu komisijas SEPA (single euro payments area - vienotā eiro maksājumu telpa) kredīta pārvedumiem eiro - vidēji no 7,11 eiro līdz 0,36 eiro. Gada laikā tas veidos ietaupījumu vismaz 100 miljonu eiro apmērā.

Izzudušas latu-eiro konvertācijas izmaksas, ietaupot ap 70 miljonus eiro gadā; uzlabojušies Latvijas kredītreitingi, tas pozitīvi ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un komersanti var piesaistīt finansējumu. Līdz ar to samazinās valsts parāda apkalpošanas izmaksas. Kopumā valsts parāda apkalpošanas vidēja termiņa likmju samazinājums par 1,2-1,6% ļauj ietaupīt gadā vidēji 36-48 miljonus eiro.

Apkopojot faktiskos valsts ieguldījumus eiro ieviešanā, aprēķināts, ka valsts no sava budžeta valūtas maiņas pasākumu īstenošanā publiskajā sektorā ir ieguldījusi 12,5 miljonus eiro, ietaupot divus miljonus eiro. Saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem valsts budžetā eiro ieviešanas pasākumiem bija plānoti 14,5 miljoni eiro.

Latvijas Nacionālajā eiro ieviešanas plānā noteiktie uzdevumi ir īstenoti un šogad  30.jūnijā darbu beidz gan Vadības komiteja, kas pārraudzīja praktisko darbu izpildi, gan visas piecas darba grupas, kas veica nepieciešamos pasākumus, lai valūtas maiņa noritētu iedzīvotājiem ērti, vienkārši un droši. Atbilstoši plānā noteiktajam, Ekonomikas ministrija līdz gada  beigām turpina cenu monitoringu, līdz 2016.gada 1.jūlijam ministrijas turpina nebūtisko normatīvo aktu sakārtošanu un bez termiņa ierobežojuma Latvijas Banka veic latu nomaiņu uz eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti