Dombrovskis: Latvijai ar Eiropas Atveseļošanas fonda līdzekļu apgūšanu sokas labi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma līdzekļu apguvē Latvija uz kopējā fona izskatās labi. Tā Latvijas Radio intervijā sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis,

Latvija piektdien saņems pirmo kārtējo maksājumu no Atveseļošanas fonda – 201 miljonu eiro no kopumā paredzētajiem 1,82 miljardiem eiro, atzīmēja Dombrovskis, piebilstot, ka līdz šim Latvija ir saņēmusi priekšfinansējumu – 237 miljonus eiro.

Tas, ko līdz šim Latvija ir paveikusi, saistīts ar normatīvās bāzes uzlabošanu saistībā ar īres dzīvokļiem un mājokļu pieejamībā, tāpat Latvija pārskatījusi garantētā minimālā ienākuma sistēmu.

Dombrovskis skaidroja, ka turpmākie maksājumi būs saistīti ar tālāku reformu un investīciju plānu īstenošanu. Finansējums tie izmaksāts atbilstoši tam, kā pēc konkrētās Eiropas Savienības dalībvalsts plāna tiek īstenotas reformas un veiktas investīcijas. Lai saņemtu kārtējo maksājumu, katrai valstij ir jāsasniedz konkrēti mērķi, skaidroja Dombrovskis. 

Pirmos līdzekļus no Atveseļošanas fonda Latvija plāno ieguldīt primāri energoefektivitātē, tostarp nauda tiks novirzīta māju siltināšanai, sabiedriskā transporta attīstīšanai Rīgā un citiem investīciju projektiem. 

Dombrovskis norādīja, ka Latvija ir to valstu vidū, kas jau aktīvi sākusi izmantot šī fonda naudu. Saistībā ar Atveseļošanas fonda apguvi Latvija uz kopējā fona izskatās labi, norādīja Dombrovskis, sakot, ka ir valstis, kuras priekšfinansējumu vēl nemaz nav saņēmušas.

KONTEKSTS:

Atveseļošanas fonds (Recovery and Resilience Facility) ir Eiropas Komisijas (EK) centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021.–2027. gada plānošanas perioda Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetam. Tā mērķis – atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Latvijas Atveseļošanas fonda plāns ir sagatavots atbilstoši Nacionālā attīstības plāna mērķiem, ņemot vērā EK ieteikumus un ES Padomes rekomendācijas stabilai un veiksmīgai Latvijas izaugsmei. Fonda līdzekļi Latvijai būs pieejami šā gada otrajā pusē, un tie investējami līdz 2026. gadam. Latvijas valdība precizēto plānu 1,82 miljardu eiro piesaistei no ES Atveseļošanas un noturības mehānisma apstiprināja 27. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti