Panorāma

Noslēgušies latviešu dziesmu svētki Eslingenai -75

Panorāma

Panorāma

Valdībā virza grozījumus par jaunāku koku ciršanu

Dabas aizstāvji ceļ trauksmi par ieceri ļaut mežos cirst jaunākus kokus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vides organizācijas ceļ trauksmi par valdība steigā virzītajiem, savulaik noraidītajiem grozījumiem, kas ļautu cirst jaunākus kokus. Vides aizstāvji  brīdina par dabas daudzveidības samazināšanos šāda lēmuma dēļ. Tikmēr atbildīgā Zemkopības ministrija uzsvērusi, ka vienlaikus tiks ieviestas stingras prasības meža atjaunošanai, kā arī šāds lēmums palīdzēs Latvijas iedzīvotājiem gaidāmajā apkures sezonā. 

Grozījumi valdības noteikumos par koku ciršanu mežā paredz to, ka Latvijā, ja šie grozījumi tiks pieņemti, būs iespējams cirst tievākus, tātad jaunākus kokus.

Pasaules Dabas fonda Latvijā direktors Jānis Rozītis skaidroja: “Latvijas iedzīvotājiem tas nozīmē, tās būs vairāk kailcirtes Latvijas mežos. Meži pakāpeniski tiks cirsti aizvien jaunāki un jaunāki.”  

Iepriekš šāda iecere tika virzīta 2019. gadā. Taču 2020. gada sākumā grozījumus apturēja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Toreiz Kariņš sacīja: “Es esmu runājis ar abiem ministriem. Es esmu runājis ar vides aktīvistiem. Es esmu runājis ar meža industriju. Tad, kad viņi visi kopa varēs atnest vienošanos, es to likšu valdības darba kārtībā. Līdz tam var neuztraukties aktīvisti un var neuztraukties mežinieki. Es nevirzīšu neko uz priekšu, kamēr nevienojas abas puses.”

Par spīti šim premjera solījumam, grozījumi pašlaik tiek virzīti bez diskusijas un steigā, uzskata vides organizācijas.

Atbildīgās Zemkopības ministrijas vadītājs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) uzskata, ka diskusija ir notikusi un ir bijusi pietiekama. Turklāt grozījumi paredz meža atjaunošanu.

“Es katrā ziņā gribētu noraidīt kādas aizdomas, ka netiks ievēroti šie uzstādījumi, ka ir nepieciešams atjaunot ar kvalitatīvu stādmateriālu šos mežus. Gribu pasvītrot, ka atšķirībā no iepriekšējām diskusijām ir palielināts ekoloģisko koku skaits un netiek aizskarti piejūras meži,” norādīja Gerhards.

To, ka grozījumi iesniegti tieši tagad, Gerhards skaidroja ar rūpēm par Latvijas iedzīvotājiem nākamajā apkures sezonā. Jau patlaban trūkst šķeldas un tās cena ir augsta. Viņš uzskata, ka Ministru kabineta lēmums varētu apmierināt strauji pieaugušo pieprasījumu pēc šķeldas un palielināt Latvijā pieejamo šķeldas apjomu pat par 20%. Pasaules Dabas fonds tam nepiekrīt.

“Ja liekas, ka šobrīd ar šādu rīkojumu mēs mainīsim koksnes plūsmu un palīdzēsim Latvijai enerģētiskas krīzē, tad mēs redzam, ka jau pirmajos četros mēnešos izvedums apaļkoksnei Latvijā zāģbaļķiem jau ir 250 tūkstoši kubikmetri un tas ir pieaudzis, salīdzinot ar pagājušo gadu,” atzīmēja Rozītis.

Strīdīgos Ministru kabineta noteikumus plānots izskatīt valdības sēdē otrdien. Taču zemkopības ministrs Gerhards preses konferencē pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes pirmdien sacīja, ka koalīcijā ir atbalsts par jauniem ciršanas noteikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti