«CREB Rīga» uzvar 686,3 miljonu eiro vērtā konkursā sadzīves atkritumu apsaimniekošanai Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis "CREB Rīga", aģentūru LETA informēja "Getliņi EKO" pārstāve Linda Vītola-Barānova.

"CREB Rīga" apvienojušies divi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide".

Vītola-Barānova skaidroja, ka izvēlētā partnerība nodrošinās Rīgas iedzīvotājiem stabilu, prognozējamu un kvalitatīvu pakalpojumu ilgtermiņā. Pašvaldībai izvēlētais publiskās-privātās partnerības modelis nodrošina iespēju nenoslogot pašvaldības budžetu ar pakalpojuma nodrošināšanas un investīciju izmaksām.

Piedāvājumus procedūras otrajā kārtā iesniedza divas kandidātu apvienības: sadzīves atkritumu pakalpojumu sniedzēju SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide" izveidotā kapitālsabiedrība "CREB Rīga", un SIA "Pilsētvides serviss" un SIA "Lautus" izveidotā personu apvienība "Pilsētvides serviss un Lautus".

"Pilsētvides serviss" pārstāve Olga Ribkina aģentūrai LETA norādīja, ka SIA "Pilsētvides serviss" un SIA "Lautus", kas "Getliņi EKO" konkursā startēja kā personu apvienība "Pilsētvides serviss un Lautus", viedokli par konkursa rezultātiem un iespēju tos pārsūdzēt atklās nākamās nedēļas sākumā.

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam, konkursa uzvarētājs veidos kopuzņēmumu ar SIA "Getliņi EKO", lai nodrošinātu Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Vītola-Barānova atzīmēja, ka līgums ar uzvarētāju tiks slēgts pēc visu ar iepirkuma procedūru saistīto formalitāšu noslēgšanas atbilstoši normatīvajam regulējumam. Pretendenti pieņemto lēmumu var apstrīdēt 10 dienu laikā, iesniedzot iesniegumu Iepirkumu uzraudzības birojā.

Pēc Vītolas-Barānovas paustā, projekta īstenošanā tiks ietverts 12 šķiroto atkritumu savākšanas laukumu ierīkošana, transportlīdzekļu parka nomaiņa un regulāra atjaunošana, nodrošinot, ka visā līguma darbības laikā tiek izmantoti transportlīdzekļi, kas nav vecāki par astoņiem gadiem, pazemes tipa konteineru uzstādīšana Vecrīgā un tās apkārtnē, kā arī sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu ierīkošana, nodrošinot ap 2500 punktu un to pieejamību iedzīvotājiem.

Tāpat projektā plānots ietvert nojumju uzstādīšanu konteineru novietnēs, kur ir vismaz trīs konteineri, un konteineru parka nomaiņu. Pakalpojumu izpildes periods ir 20 gadi no koncesijas līguma spēkā stāšanās dienas - tas ir prognozētais investīciju atguves periods.

Vītola-Barānova teica, ka "CREB Rīga" piedāvājums paredz, ka visiem pilsētas iedzīvotājiem 20 gadu periodā tiks nodrošināts vienots pakalpojums ar vienotu tarifu, neatkarīgi no pilsētas rajona, attāluma līdz poligonam un citiem faktoriem.

Pakalpojuma cena 2019.gada nogalē būs 17,38 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības  nodokļa (PVN), savukārt vidējā pakalpojuma cena 20 gados būs 20,38 eiro bez PVN par kubikmetra sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kas ilgtermiņā nodrošina izdevīgu un prognozējamu cenu Rīgas iedzīvotājiem.

Viņa piebilda, ka iedzīvotājiem tiks nodrošinātas ērtas sadzīves atkritumu šķirošanas iespējas, kas ļaus līdz pat 20% un vairāk samazināt nododamo nešķiroto atkritumu apjomu. Pretendenta piedāvātā pakalpojuma cena patlaban ir zemāka nekā virknē Latvijas novadu un pilsētu, viņa teica.

Vītola-Barānova sacīja, ka cenas izmaiņas līguma darbības laikā ir iespējamas vien dažos  stingri reglamentētos gadījumos: mainās nodokļu likmes, tā skaitā dabas resursu nodokļu likme, PVN likme, atkritumu noglabāšanas tarifs poligonos, mainās degvielas cenas, atbilstoši valsts inflācijas koeficientam vai notiek būtiskas izmaiņas normatīvajos aktos, kas maina pakalpojuma sniedzēja pienākumus.

Kā atklāja Vītola-Barānova, lielākās investīcijas Rīgas atkritumu apsaimniekošanas sistēmā paredzētas tuvāko divu gadu laikā.  Visas investīcijas jāīsteno septiņu gadu periodā, lai Rīgā izveidotu sistēmu un infrastruktūru, kas ļauj pilsētai un Latvijai sasniegt Eiropas Savienības izvirzītos mērķus atkritumu apsaimniekošanā un pārstrādē līdz 2025. un 2030.gadam.

Pirmajā un otrajā projektu gadā 81% jeb 22,3 miljoni eiro investēs visas infrastruktūras izveidē, otrajā un trešajā projektu gadā - 4,86 miljonus eiro investēs atkritumu dalītās vākšanas iespēju palielināšanā un reģenerācijai jaudas sagatavošanai, no ceturtā līdz septītajam projekta gadam - 285 tūkstošus eiro ieguldīs bioloģiskās atkritumu savākšanas konteineru iegādē, bet no septītā līdz 20.projekta gadam ieguldīs investīcijas sistēmas uzturēšanai un modernizācijai, kā arī sabiedrības izglītošanai. Vienlaikus tas būs investīciju atguves periods.

KONTEKSTS:

2018.gada jūlija beigās "Getliņi EKO" izsludināja konkursu, lai atrastu privāto partneri Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai publiskai-privātai partnerībai. Projekta izpildes laikā, kas ir 20 gadi no līguma spēkā stāšanās dienas, plānotais finansējums investīcijās ir 686,3 miljoni eiro.

Projekta mērķis ir attīstīt Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmu. Projektā plānota atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras izveide, kas ietver sadzīves atkritumu savākšanu, transportēšanu un sagatavošanu pārstrādei.

Tāpat ziņots, ka 2017.gadā "Getliņi EKO" apgrozījums bija 17,247 miljoni eiro, kas ir par 21,5% vairāk nekā 2016.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 73% un sasniedza 1,028 miljonus eiro.

"Getliņi EKO" nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Kompānija "Getliņi EKO" reģistrēta 1997.gadā. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti