Rīta Panorāma

Kaķu uzvedība: barība

Rīta Panorāma

Intervija ar Oskaru Deigeli

Intervija ar Sanitu Bajāri

Covid-19 krīzē bankas atlikušas saistību izpildi aizdevumiem 900 miljonu eiro apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 izplatības izraisītās krīzes dēļa komercbankas Latvijā atlikušas saistību izpildi aizdevumiem 900 miljonu eiro apmērā, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atklāja Finanšu nozares asociācijas vadītāja Sanita Bajāre.

Bajāre norādīja, ka Covid-19 krīzes sākumā valdīja liela neskaidrība, jo šī ir unikāla krīze. Taču bankas esot izrādījušas atvērtību saviem klientiem.

“Mēs kā asociācija atradām iespēju ar biedriem vienoties par moratoriju nosacījumiem, kas padarīja spēles nosacījumus caurspīdīgus un vienādus,” sacīja Bajāre.

Šajā laikā bankās saistību izpilde atlikta vairāk nekā 12 tūkstošiem līgumu. Kopumā runa ir par saistībām 900 miljonu eiro apmērā. Pret kopējo kredītportfeli tie ir 5-6%.

Savukārt pašlaik daudzi uzņēmēji jau esot atgriezušies pie sākotnējiem kredītsaistību atmaksas grafikiem. Finanšu nozares asociācijas vadītāja to skaidroja ar privātpersonu un uzņēmēju aktīvu rīcību, dodoties pie bankām, lai grozītu nosacījumus, un negaidot negatīvas sekas.

Savukārt nebanku piešķīruši kredītbrīvdienas vai pagarinājuši aizdevuma atmaksas termiņu 10 532 klientiem,

kuri nav spējuši pildīt savas saistības Covid-19 laikā no marta līdz maijam. Atbalsta pasākumi, lai mazinātu ārkārtējās situācijas ietekmi, maijā sniegti 4 253 klientiem, kas ir par aptuveni 15,5% jeb 780 mazāk nekā aprīlī, informēja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija.

KONTEKSTS:

Covid-19 krīzes dēļ Latvijas komercbankas aktīvāk piedāvāja klientiem piešķīrušas kredītbrīvdienas. Šādu soli spēra arī nebanku kreditētāji. Ārkārtējās situācijas laikā nepalielinās "ātro kredītu" apmērs, jo arī nebanku kreditētāji rūpīgāk vērtē klientu maksātspēju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti