Cēsu novada dārzeņu audzētāji novēro gatavošanos ziemai – cilvēki iepērk pārtikas krājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gatavojoties ziemai, cilvēki gādā pārtikas krājumus un daudz lielākos apjomos nekā citus rudeņus pērk kartupeļus, burkānus, kāpostus, sīpolus, pastāstīja dārzeņu audzētāji Cēsu novada Stalbes pagasta "Purmaļos". Saimniecībā šobrīd pats karstākais darba laiks ir kāpostu novākšanā un skābēšanā, arī pēc tiem pieprasījums ir ļoti liels.

Cēsu novada dārzeņu audzētāji novēro gatavošanos ziemai – cilvēki iepērk pārtikas krājumus
00:00 / 04:53
Lejuplādēt

Lai gan kāpostu raža "Purmaļos" ir laba, tomēr šī rudens laikapstākļi tiem nav labvēlīgi. "Pussausā augusta un septembra dēļ ļoti kāposts sāka bojāties tā, ka man savā agronoma pieredzē nav bijis, ka tik strauji bojātos. Kāposti arī ātri beigsies, es domāju," sacīja "Purmaļu" saimnieks Kristers Briedis.

"Purmaļi" ir ģimenes saimniecība, kurā visus darbus pamatā veic Kristers un viņa mamma Anita. Dārzeņi audzēti jau arī iepriekš, bet kāpostiem un to pārstrādei ir pirmais nopietnais gads.

"Ar vasaras dārzeņiem vien ir par maz. Lai būtu gada cikls ilgāks, sākām arī nedaudz vairāk pārstrādāt kāpostus. Veco saimniecības ēku pārtaisījām, un tad sākām 15 kvadrātmetros ražot kāpostus. Ne tikai kāpostus, bet arī daudz dažādu veidu marinējumus. Tie bija gan ķirbji, arī bietes marinējam, ar burkāniem ņēmāmies," pastāstīja saimnieks.

Pagājušajā sezonā Briežu ģimene pārstrādāja 11 tonnas kāpostu, tie ir gan marinēti, gan skābēti. Pieprasījums esot pat ļoti labs.

"Nav jau labus kāpostus kur nopirkt, ja tā godīgi. Veikalos lielākoties tie nav skābēti kāposti, bet marinēti kāposti, bet tos tirgo kā skābētus kāpostus. Vislabāk skābētos kāpostus var nopirkt lauku tirgos, jo tur tantes tās dažas kāpostgalvas, ko izaudzē, ieskābē. Tad tas ir visvērtīgākais, tas satur daudz vitamīnu, visvairāk C vitamīnu," zināja stāstīt Kristers Briedis.

Par noietu saimniecībā nesūdzas un arī par to, ka nevarētu nopelnīt. Savukārt  nopelnītais tiek likts attīstībā, jo abi saimnieki pretēji daudziem, kuri neredz darba iespējas laukos, saredz perspektīvi savai saimniecībai.

"Es domāju, ka ir. Vienkārši ir jādara," saka saimniece.

"Darīšanas vaina, man patīk darbs, man nepatīk visu dienu sēdēt birojā. Otra profesija man ir taustiņinstrumentālists, spēlēju klavieres, ērģeles un vēl akordeonu. Bet par tiem laukiem runājot, – mūsu novadā nekā tāda nebija, un laukiem ir tā prioritāte, ka šeit es esmu pats sev noteicējs. Ja es pavasarī to kāpostu sēklu ielikšu kasetē un to stādu iestādīšu, tad es zinu, ka rudenī nogriezīšu kāpostgalvu, kuru ieskābēšu un pārdošu, un man būs, par ko nopirkt maizi. Mēs strādājam paši un priekš sevis nopelnām stipri labi," sacīja Briedis.

Protams, galvenokārt pārstrādi ietekmē arī strauji pieaugušās elektrības un degvielas cenas. "Visa lauku apstrāde, un arī pie minerālmēsliem tās cenas būs klāt. Lielie ražotāji, ja mēs runājam par kāpostiem un arī visu pārtikas ražošanu, izmanto elektroenerģiju un gāzi. Mēs izmantojam malku. Mums ir pašiem savs mežs, arī piepērkam malku. Pagaidām mums ir labi, mums pietiks. Vienīgi, kas mums cenu var ietekmēt, tā ir elektroenerģija, uz tās mums iet naktīs telpu sildīšana, arī jaunā skābētava būs uz elektroenerģijas un kāpostu ēvele. Bet, ja mēs elektroenerģijas cenai netiksim līdzi, nu tad būs jāpārdomā, tad būs varbūt ne tik daudz jāpārstrādā, cik [jāpārdod] svaigā veidā," skaidroja saimnieks.

Saimniecībā izaudzētie dārzeņi tiek pārdoti vairākām skolām, arī  piegādāti veikaliem un tirgoti tirdziņos. Šoruden pieprasījums ir pat ļoti audzis.

"Jā, to var tirdziņos manīt. Ja pagājušajā gadā tur ņēma pa kilogramam vai mazam spainītim, tad šogad jau ņem lielos, desmitkilogramīgos spaiņus tirdziņā," atklāja Anita.

"Tāds, kāds šogad bija pieprasījums pēc kartupeļiem, es savā mūžā neatceros. Mēs izaudzējam 40 tonnas, no 40 tonnām ir labi, ja sev palika pāri. Arī kāpostiem ir tā, – ja mēs parasti uz bāzi nedēļā vedām pustonnu, nu līdz 700 kilogramiem, tad šonedēļ jau ir 1,2 tonnas, un tik aug. Arī mums te vietējie kaimiņi, draugi un paziņas ņem jau tādus lielākus apjomu. Tomēr bargai ziemai gatavojās, jo mēs jau nezinām, kas būs," piebilda Kristers.

Tāpēc "Purmaļos" tagad plāno audzējamo dārzeņu apjomu palielināt: "Kartupeļus mēs palielināsim trīs reizes. Kāpostiem mums šogad bija divi hektāri. Nu, tad nākošgad kādus trīs hektārus. Palielināsim sīpolu un gurķu stādījumus."

Vislielāko pieprasījumu pēc kāpostiem "Purmaļu" saimnieki sagaida, tuvojoties Ziemassvētkiem, kad pārstrādes jomā būs viskarstākais darba laiks.

Bet tagad "Purmaļos" vēl priekšā vēlo kāpostu novākšana, un te ar četrām darba rokām vien neiztikt. Tāpēc oktobra otrajā pusē saimniecībā tiek plānota kāpostu vākšanas talka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti