Panorāma

22 miljonus vērts spriedums

Panorāma

Iztērēta lielākā daļa C hepatīta ārstēšanai pieejamās nauda

Budžeta ieņēmumi mazāki, nekā cerēts

Budžeta ieņēmumi pusgadā par 0,5% atpaliek no plānotā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šā gada pirmajos sešos mēnešos nodokļos iekasējis 3,859 miljardus eiro, kas ir par 5,6% vairāk nekā pērn pusgadā, taču par 0,5% atpaliek no šogad plānotā, informēja VID.

Kopumā šogad plānots VID administrētajos kopbudžeta ieņēmumos iekasēt 7,926 miljardus eiro, kas ir par 6,1% vairāk nekā pērn. Pirmajos sešos mēnešos izdevies iekasēt 3,859 miljardus eiro, kas ir par 203 miljoniem eiro jeb 5,6% vairāk nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā.

Tomēr pusgadā nodokļu ieņēmumi par 20,7 miljoniem eiro jeb 0,5% atpaliek no plānotā.

Par galveno klupšanas akmeni šogad kļuvusi tā dēvēto nenodokļu ieņēmumu, tas ir, maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu, soda naudu, dažādu valsts nodevu un tamlīdzīgu ieņēmumu iekasēšana.

Nenodokļu ieņēmumi atpaliek no plānotajiem vairāk nekā 41 miljona eiro apmērā. VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā uzsver, ka daļēji pie šīs situācijas vainojama jau ierastā prakse gadu no gada atļaut atsevišķiem valsts uzņēmumiem nemaksāt valstij dividendes: “Vērojot tendences, ko lemj Ministru kabinets attiecībām uz valsts budžetā maksājamām dividendēm, turpinās tendence, ka, no vienas puses, tās tiek ieplānotas, bet no otras, tās tiek atstātas uzņēmumu rīcībā.”

Vairāk par plānoto veicies ar ieņēmumiem no uzņēmumu ienākuma nodokļa (105%), vieglo automašīnu un motociklu nodokļa (104,8%), akcīzes nodokļa (104,6%) un sociālās apdrošināšanas iemaksu (100,9%) iekasēšanu.

Savukārt visvairāk no plānotajiem ieņēmumiem atpaliek ar dabas resursu nodokļa (86,8%), muitas nodokļa (97%), iedzīvotāju ienākuma nodokļa (98,1%) un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) (99,5%) iekasēšanu.

Skaidrojot nepietiekamu nodokļu iekasēšanu, Pelēkā norādīja, ka samazinājusies ar PVN apliekamo darījumu vērtība. Viņa norāda arī uz atsevišķos tautsaimniecības sektoros notiekošo:

"Savu iespaidu atstājusi būvniecības apstāšanās - ja nav pasūtījumu būvniekiem un nenotiek aktīva celtniecība, reizē netiek maksāts PVN un nav šo nodokļa ieņēmumu."

Savukārt uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem iespaidu atstāj tas, ka būtiski pieaudzis iedzīvotāju skaits, kuri iesniedz pieprasījumus par šī nodokļa atmaksu, kā arī palielinājušās atmaksājamās summas. Pelēkā arī piebilda, ka šajā jomā pieaudzis elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotāju skaits.

Ieņēmumu dienestā gan saka, ka trauksmi celt būtu pāragri. "Ja mēs paskatāmies uz jūlija plāna prognozi, tad mēs paredzam, ka jūlija plāns mums pildīsies ļoti labi. Izpildīsies arī nenodokļu ieņēmumi, kas mums pirmajā pusgadā šo lielo mīnusi radīja. Tā kā pašlaik mums nav nekādu bažu, ka šis plāns varētu neizpildīties, turklāt mēs ceram, ka varētu atsākties dzīvība šajā būvniecības process," norāda Pelēkā.

Daudzi nodokļu maksātāji dienestan ir parādā lielas nodokļos maksājamās summas. Kopējais parāds, kas uzkrājies daudzu gadu laikā, ir 1,4 miljardi eiro. Dienestā kā reāli piedzenamu gan atzīst tikai desmito daļu šīs summas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti