Bizness īsumā, 26. janvāris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 5 mēnešiem.

* Krievu salas projekta tālāka nevirzīšana var ietekmēt 11 miljonus tonnu kravu. * "Apple" atkal kļuvusi par pasaulē vērtīgāko kompāniju. * "Iecavnieku" izsolē par 1,6 miljoniem latu nosolījis mazpazīstams uzņēmums "Dēseles dzirnavas". * Piena iepirkuma cena ir stabila.

Neattīstot Rīgas ostas Krievu salas projektu, "Latvijas Dzelzceļš" var zaudēt pat piekto daļu savu kravu. "Latvijas Dzelzceļa" vadītājs Uģis Magonis ir pārliecināts, ka Krievu salas projekta tālāka nevirzīšana var ietekmēt 11 miljonus tonnu kravu. Tie pārvadātāji, kuri strādā akmeņogļu pārvadājumu segmentā, visticamāk, aizies uz Murmanskas ostu. Ja Krievu salu attīsta kā iecerēts, tad gan ir nākotnes perspektīva arī pārvadātājiem ieguldīt termināļu būvniecībā. Jau ziņojām, ka Rīgas brīvostas pārvalde noslēdza 88 miljonu latu vērtu Krievu salas attīstības līgumu ar uzņēmumu "BMGS S", taču konkurentu sūdzību dēļ, Iepirkumu uzraudzības birojs līgumu atcēlis.

"Apple" atkal kļuvusi par pasaulē vērtīgāko kompāniju. Tā apsteigusi ASV naftas gigantu "ExxonMobile". Abu kompāniju sāncensība par pasaules vērtīgākās kompānijas statusu aizsākās jau pagājušajā gadā, kad "Apple" īslaicīgi atvirzīja "ExxonMobile" uz otro vietu. Turklāt aizvadītajā ceturksnī "Apple" reģistrējis rekorda cienīgu peļņas rādītāju. Trijos mēnešos kompānija nopelnījusi vairāk nekā 13 miljardus dolāru. "Apple" uzplaukumu garantējuši tādi produkti, kā iPhone un iPad.

"Latvijas gāze" tikmēr piesaistījusi lielāko akciju pircēju skaitu Nasdaq OMX Riga biržā. Ar uzņēmuma akcijām vakar veikti 15 darījumi par vairāk nekā 17 tūkstošiem latu. Otrajā vietā ierindojies zāļu ražotājs "Olainfarm", bet trešajā "SAF Tehnika". Kopumā biržā vakar veikti darījumi par 45 tūkstošiem latu.

Lietuva vakar veiksmīgi izsolījusi valsts obligācijas pusotra miljarda ASV dolāru apmērā. Desmit gadu saistības Lietuvas valdība uzņēmusies pat ar zemāku procentu likmi nekā sākumā plānots un investoru interese par šiem vērtspapīriem bijusi liela. Lietuvas valdībai šogad ir jāizpērk iepriekšējo gadu laidiena eiro obligācijas miljarda eiro vērtībā.

Lielāko eļļas ražotāju "Iecavnieku" izsolē par 1,6 miljoniem latu nosolījis mazpazīstams uzņēmums "Dēseles dzirnavas". Sākotnēji izsolē piedalīties bija gatavi arī "Swedbank" un "Vegetable Oil Product Group". Pēdējam pretendentam pat bija izdevies pārņemt "Iecavnieka" darbību, lai nodrošinātu ražošanu līdz bankrota procedūrai. Taču "Dēseles dzirnavu" priekšrocības izsolē bija lauksaimnieciskā ražotāja statuss. Uzņēmums nodarbojas ar augļu un dārzeņu audzēšanu Vaiņodes novadā. "Dēseles dzirnavas" nodarbina 4 cilvēkus un 2010. gadā spēja strādāt tikai ar 8 tūkstošu latu lieliem ieņēmumiem. Uzņēmuma vadība darījumu komentēt nav vēlējusies.

Bulgārijas kompānija "Di Vi Bi Ti" iesniegusi sūdzību Eiropas Komisijai par valsts televīzijas digitalizācijas projektu. Sūdzībā bulgāri vēršas pret Latvijas kompāniju "Hannu Pro" un Slovākijas "Towercom". Konkursā otro vietu ieņēmušie bulgāri uzskata, ka "Hannu Pro" ar "Towercom" ir juridiski un ekonomiski saistītas kompānijas, tāpēc noslēgtais digitalizācijas līgums būtu anulējams. Bulgārijas augstākā tiesa pretenzijas jau ir noraidījusi, tāpēc sūdzību skatīs Eiropas Savienības tiesu instancēs.

Šoziem netipiski stabila pieturas piena iepirkuma cena, tā portālam nozare.lv atzinis kooperatīva "Dzēse" vadītājs Māris Petrēvics. Ierasts, ka ziemā piena cena pieaug, taču šogad cenas uz augšu nedzen Eiropas recesija, turklāt ir sagaidāms arī neliels piena cenas samazinājums. Komentējot situāciju ar zemnieku apmierinātību šā brīža cenu politikā, Petrēvics apstiprināja, ka piena ražotāji un pārstrādātāji ir atraduši kompromisu. Piena iepirkuma cena ir 22 santīmi par kilogramu, bet šokējošākā bija situācija 2008. gadā, kad uzpircēji par pienu maksāja vien tikai 5 santīmus.

Šveices farmācijas kompānija "Novartis" pagājušajā gadā nopelnījusi 9 miljardus dolāru, taču tas ir mazāk nekā 2010. gadā. Peļņa sarukusi par 7 procentiem, ko "Novartis" vadība skaidrojusi ar vienreizējiem izdevumiem. Pagājušais gads zāļu ražotājam gan bijis veiksmīgs, jo ieņēmumi palielinājušies līdz 58 miljardiem dolāru."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti