Biznesa ziņas 11.05.2010.

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 5 mēnešiem.

Iedzīvotāji, saskaroties ar finansiālajām grūtībām, sākuši norēķināties ar pakalpojumiem. Kāda bērnudārza grāmatvedība uzticēta vienam no bērna vecākiem, pretim saņemot bezmaksas vietu bērnudārzā.

Saules enerģijas ražotājiem līdz šim vajadzējis cīnīties ar diskriminējošu kvotu, kas praktiski pielīdzināma nullei. Latvijas Saules enerģijas asociācijas valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Bērziņš atzina, ka 0,01% kvota ir diskriminējoša, jo saules enerģijas ražotājiem praktiski visas izmaksas jāsedz pašiem. Saules enerģijas tehnoloģija izmaksā pietiekami dārgi, lai uzņēmēji varētu cerēt kaut uz minimālu atbalstu. Biznesa portālam nozare.lv Bērziņš pieļāva, ka kvotas vajadzētu palielināt, līdz brīdim, kad enerģijas ražotāji būs atmaksājuši paņemtos kredītus. Tādējādi valsts atbalstītu alternatīvas enerģijas iegūšanu, bet nepārmaksātu par relatīvi lētāko saules enerģiju nākotnē.
*
Apgrozījuma kāpumu par teju 30% piedzīvojis zāļu lieltirgotājs "Roche-Latvija". 2009. gadā uzņēmums spēja apgrozīt 51 miljonu latu. Savukārt uzņēmuma peļņa piedzīvojusi 22% kritumu, ļaujot vēl joprojām nopelnīt nepilnus 240 tūkstošus latu. "Roche-Latvija" pamatuzdevums ir koordinēt uzņēmuma darbību Baltijas valstīs un izplatīt medikamentus, informējot ārstus un pacientus.
*
Rīgas vagonbūves rūpnīca nolēmusi darīt visu, lai iegūtu 144 miljonus latu vērto akciju sabiedrības "Pasažieru vilciens" pasūtījumu jaunu elektrovilcienu un dīzeļvilcienu ražošanai. "Dienas Bizness" raksta, ka, lai uzvarētu konkursā, Rīgas vagonbūves rūpnīca parakstījusi sadarbības līgumu ar vienu no pasaules lielākajiem vilcienu ražotājiem Francijas "Bombardier". Paredzams, ka abi uzņēmumi Latvijā atjaunotu Rīgas vagonbūves rūpnīcas novecojušo ražotni un ražotu vilcienus platsliežu ceļiem. Bijušo PSRS valstu sliežu ceļi ir platāki nekā Eiropā, tāpēc abi uzņēmumi cer nopelnīt arī pēc "Pasažieru vilciena" pasūtījuma izpildes. Valstij šāda sadarbība nozīmētu augstas vērtības eksportspējīga uzņēmuma nostiprināšanos Latvijā.
*
Savukārt bartera darījumi jeb produktu vai pakalpojumu maiņas darījumi ir atraduši savu vietu tieši krīzes laikā, tā raksta "Latvijas Avīze". Iedzīvotāji, saskaroties ar finansiālajām grūtībām, sākuši norēķināties ar pakalpojumiem. Kāda bērnudārza grāmatvedība uzticēta vienam no bērna vecākiem, pretim saņemot bezmaksas vietu bērnudārzā. Tāpat Latvijā izveidota Dānijas bartera biržas pārstāvniecība, lai koordinētu maiņas darījumus. Barterdarījumi vēl ir attīstības stadijā, taču tie kļūst aizvien iecienītāki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti