Biznesa īsziņas, 6.februāris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 5 mēnešiem.

* "airBaltic" lidmašīnu iepirkumā papildus bonusus par darījuma noslēgšanu piedāvājuši gan "Airbus", gan "Boeing". * "Latvijas dzelzceļš" uzsāks četrus investīciju projektus. * Interneta veikalu popularitāte Latvijā pieaug. * "Grindeks" vadība saskata lielas perspektīvas sadarbībai ar Krieviju.

"airBaltic" lidmašīnu iepirkumā papildus bonusus par darījuma noslēgšanu piedāvājuši gan "Airbus", gan "Boeing", tā portālam nozare.lv pastāstījis "airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss. Viennozīmīgi izšķirošais izvēles kritērijs jaunajā lidmašīnu iepirkumā ir cena, taču tā kā "airBaltic" ar iepirkumu nesteidzas, tad kā viens no bonusiem pieminēts arī pilotu apmācības centrs. Kopumā iecerēts nopirkt 20 jaunas lidmašīnas vairāku simtu miljonu latu vērtībā, kuras "airBaltic" saņemtu nepilnu triju gadu ilgā periodā.

"Latvijas dzelzceļš" šogad iecerējis uzsākt 4 investīciju projektus. Rekonstrukciju paredzēts veikt Šķirotavas stacijas šķirotavas uzkalnā, sistēmu modernizācija ieplānota Bolderājas-1 Zasulauka iecirknī, bet Bolderāja-2 staciju paredzēts savienot ar Krievu salā topošo ostas termināli. Vēl papildus ieplānots atjaunot sliežu ceļu "Rail Baltica" koridorā. Kopējā visu projektu tāme paredz veikt darbus 135 miljonu latu vērtībā, kur finansējumu piešķirs valsts, ES fondi un "Latvijas dzelzceļš".

Interneta veikalu popularitāte Latvijā turpina pieaugt, tādus secinājumus izdevies izdarīt pēc "Swedbank" apkopotās elektronisko norēķinu risinājumu statistikas. Pirkumu skaits internetā pagājušajā gadā ir pieaudzis par 2,5 reizēm. Līderi tirdzniecībai internetā ir apdrošināšanas un kosmētikas produktu tirgotāji. Tikmēr strauju pirkumu pieaugumu uzrāda arī kolektīvās iepirkšanās portāli.

Bet Jordānijas islāmisti aicinājuši arābus un musulmaņus boikotēt Krievijā vai Ķīnā ražotās preces. Tādā veidā Jordānijas islāmisti cer atriebties par abu valstu veto ANO Drošības padomē, iestājoties pret rezolūcijas pieņemšanu pret Sīrijas prezidenta despotisko valdīšanas stilu. Sīrijā jau teju gadu noris plaši nemieri, kuros tiek pieprasīta valsts politiskā režīma maiņa. Jau ierasts, ka Ķīna un Krievija parasti aizstāv visas tās valstis, pret kurām vēršas rietumvalstu politiķi. Bieži vien piespriesto ekonomisko sankciju dēļ, Krievija ar Ķīnu kļūst par teju vai vienīgajiem šo valstu tirdzniecības partneriem.

"Grindeks" vadība saskata lielas perspektīvas sadarbībai ar Krieviju. Tā sauktā Eiropas kvalitāte ir retajai Krievijas farmācijas rūpnīcai, tāpēc "Grindeks" ir visi priekšnoteikumi stabilai izaugsmei Krievijas tirgū. Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans gan pamatīgi kritizējis valdību un Veselības ministriju par entuziasma trūkumu savu zāļu ražotāju aizstāvībā. Lipmans uzskata, ka nav piedodams, ja ārvalstu kompānijas Latvijā var brīvi reģistrēt savus medikamentus, kamēr "Grindeks" protekcionisma dēļ nevar ielauzties Vācijas, Francijas vai Spānijas tirgos.

Degvielas cena nākotnē tikai pieaugs, to uzsvērusi "Latvija Statoil" izpilddirektore Ilze Siliņa. Diemžēl šādu tendenci izmainīt nevar, jo degvielas patēriņš pieaug visā pasaulē. Siliņa uzskata, ka psiholoģiskā robeža degvielas cenai lats litrā ir neracionāla, jo nav lielas atšķirības vai degviela maksā 99,9 santīmus vai latu. Pēdējo gadu tendences liecina, ka pieaug dīzeļdegvielas pārdošanas rādītāji. Tas skaidrojams ar dīzeļdzinēju taupīgāko degvielas patēriņu.

Augstākā tiesa šodien beidzot varētu apstiprināt izlīgumu Ventspils uzņēmumu "LSF Holdings" un "Topmar Holdings" strīdā. Jau vairākus gadus uzņēmumi nespēj vienoties par savstarpējām īpašumtiesībām miljona latu vērtībā. "LSF Holdings" pieder Ventspils mēra Aivara Lemberga bērniem, kamēr "Topmar Holdings" īpašnieks ir tā dēvētais Lemberga pretinieks Oļegs Stepanovs.

Bargais sals nācis talkā ziemas preču tirgotājiem, tā liecina lielāko mazumtirgotāju apkopotā tirdzniecības statistika. Pagājušajā nedēļā pircēji bijuši īpaši naski iegādāties ziemas sezonas preces. "IKI" veikalu tīklos dubultojušies sniega lāpstu pārdošanas apjomi, kā arī aktīvi pirktas ragavas, ledus skrāpji, cimdi, vilnas zeķes, cepures un šalles. Tikmēr "Rimi" tīklā pārdoto sildītāju skaits pieaudzis par deviņām reizēm. Bet "Maxima" veikalos pārsteidzošā kārtā par 290% pieauguši pārdotā ziemas sporta inventra apjomi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti