Bīstamais cūku mēris izplatās aizvien tālāk – Dundagas pagastā inficētas meža cūkas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Āfrikas cūku mēris konstatēts divām Dundagas pagasta mežā atrastām meža cūkām. Iepriekš Kurzemes pusē Āfrikas cūku mēris tika konstatēts meža cūkām Slampes pagastā Tukuma novadā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) informēja, ka mēra gadījumu Dundagas pagasta mežā apliecina no laboratorijas saņemtie izmeklējumu rezultāti.

Līdz ar to PVD noteicis jaunu Āfrikas cūku mēra inficēto teritoriju, kas ietver Dundagas un Ances pagastus.

No inficētās teritorijas aizliegts izvest mājas un meža cūkas, meža cūku gaļu, subproduktus (aknas, nieres), maltu gaļu, svaigas gaļas izstrādājumus un produktus, kas satur meža cūku gaļu. Cūku turēšanas novietnēs jāievēro bioloģiskās drošības pasākumi, nekavējoties jāziņo par cūku saslimšanas gadījumiem.

Tāpat PVD aicina medniekus stingri ievērot medību higiēnu un nekavējoties informēt pašvaldību vai PVD par beigtām meža cūkām.

Šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts 875 meža cūkām 67 Latvijas novados un trijās pilsētās.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti