Dienas ziņas

Cēsu muzejā izstāde par bruņniecības vēsturi

Dienas ziņas

Par festivālu «Kubana» daudz neskaidrību

Bioloģiskās zemenes konkurences cīņā zaudē

Bioloģiskās zemenes konkurences cīņā zaudē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā sācies  zemeņu laiks - ienākušās arī bioloģiskajās saimniecībās audzētās ogas, kam tirgū jākonkurē gan ar Latvijas dobēs audzētajām, gan kaimiņu poļu un lietuviešu skaistulēm. Lai gan pēdējā laikā interese par bioloģisko pārtiku pieaug, konkurences cīņā bioloģiskās zemenes tomēr zaudē.

Bioloģiskajā saimniecībā ''Gaiķi'' zemenes aizņem vienu hektāru, no kura sezonā var novākt apmēram tonnu ogu, tomēr saukt to par ienesīgu nodarbi esot grūti.

Līdz ražas vākšanai paiet trīs gadi. Pirmajā gadā zeme tiek pabarota ar zaļmēslojumu, bet rudenī iestādīti stādiņi.Otrajā gadā ir ravēšanas un speciālas kultivēšanas dabi, un tikai trešajā gadā lauks dod ražu.

Visas sārtvaidzes jāmeklē zālē, bet tas ir ar nolūku - tādējādi ogas tiek pasargātas gan no karstuma, gan lietus, ir tīras, un tās neapēd putni, vien ienākas mazliet vēlāk.

"Šodien ir pirmā raža, bet es priecājos par to. Tad, kad noskries tās poļu, lietuviešu zemenes un tie, kas uz agroplēvi audzina, būšu tirgū pati pēdējā un tad arī mazliet varēšu nopelnīt," sprieda ZS ''Gaiķi'' saimniece Helēna Kokorēviča.

Tukuma tirgū pēc garajām brīvdienām zemeņu nav daudz, tomēr ogu cena tāpēc nav pieaugusi. Zemenes tur nopērkamas par diviem trim eiro kilogramā.

Uzrunātie pircēji bilst, ka bioloģiskās zemenes viņiem patiktu, tomēr galvenais kritērijs esot garša un cena.

"Tukumā ir vienmēr dārgas un daudz dārgākas [zemenes], kaut vai salīdzinot ar Jelgavu. Man Jelgavā mazdēls dzīvo, un es uz turieni braucu. Ievestās poļu zemenes tur maksā 1,20-1,50 [eiro], tās ir visdārgākās," sacīja tukumniece Anna.

Savukārt tukumnieks Juris atzinis, ka patērētājam ir grūti atšķirti bioloģiski audzētu ogu no "parastas". "Veikalā arī ir banāni parastie un banāni bioloģiskie, bet garšas ziņā man liekas ļoti grūti atšķirt, tad jābūt ļoti lielam profesionālim," uzskata tukumnieks.

Zemeņu sezona šogad iesākusies apmēram divas nedēļas vēlāk, un tiek prognozēts, ka tā turpināsies apmēram mēnesi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti