Bažās par aizdevumu sadārdzināšanos daļa iedzīvotāju mājokļa kredītu dzēš pirms termiņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pieaugot mainīgajai starpbanku procentu likmei "Euribor", pieaug arī kredītņēmēju uztraukums, jo palielināsies viņu ikmēneša maksājumi par hipotekāro kredītu.

"Protams, banka piedāvājot informē, ka tas ["Euribor" procentu likme] mainīsies, bet es par to, ja tā godīgi, diezgan maz domāju, un tagad, kad sāka celties, tad es sāku saprast, ka nu jā, tas būtiski var ietekmēt to apmaksas apjomu," ar šādu stāstu dalījās sieviete, kurai šobrīd ir hipotekārais kredīts.

Bažās par aizdevumu sadārdzināšanos daļa iedzīvotāju mājokļa kredītu dzēš pirms termiņa
00:00 / 02:38
Lejuplādēt

Viņa atcerējās – laikā, kad to ņēma, "Euribor" likme bija 0%, un, lai gan tad daudz par to nedomāja, tik un tā papildus veidoja arī naudas uzkrājumu. Daļu no kredīta summas viņa šobrīd ir izvēlējusies apmaksāt.

"Parēķināju, ka pie tā pieauguma un ka nav skaidrs, vai tas "Euribor" vēl nekāps, ja man ir uzkrājums, man ir izdevīgāk tomēr kaut kādu daļu nosegt, lai tas procentu maksājums samazinās," sacīja kredītņēmēja.

Arī bankas "Citadele" dati liecina, ka pagājušā gada decembrī pieprasījums pēc iespējas dzēst hipotekāro kredītu pirms termiņa pieauga par 80%. Ja gada pirmajā pusē cilvēki aktīvi pieteicās kredītam, tad gada otrajā pusē kļuva piesardzīgāki, vērtējot gan "Euribor" procentu likmes, gan potenciālās izmaksas.

"Tie pārsvarā ir tādi, kuriem vai nu šis hipotekārā kredīta termiņš jau iet uz beigu pusi un šī summa nav atlikusi liela, vai arī paralēli kredītmaksājumam iedzīvotājs ir veicis uzkrājumus, lai būtu rezerves, un tad šos līdzekļus šajā brīdī izmanto, lai daļēji, piemēram, atmaksātu kredītu," skaidroja bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

"Citadele" neliek šķēršlus ātrākai kredīta dzēšanai. Klientiem jāatmaksā kredīta pamatsummas atlikums un ikmēneša procenti no tekošā mēneša sākuma līdz dienai, kad veic izmaksu. Procenti tiek rēķināti katru mēneša dienu, piemēram, ja atmaksā mēneša 5. dienā, tad pamatsumma pluss procenti par 5 dienām.

"Swedbank" pārstāvis Jānis Krops uzsvēra, ka, lai gan atsevišķi gadījumi ir, tomēr tā nav kopējā tendence.

"Pagājušā gada beigās varbūt bija tāds neliels kritums tādā ziņā, ka cilvēki acīmredzami izvēlējās drusku nogaidīt, saprast, cik tad reāli tā "Euribor"' ietekme būs. Atkal, no otras puses, ko mēs nevaram noliegt, ir daļa sabiedrības, kas izvēlas nebīties no "Euribor" tā iemesla dēļ, ka vienkārši beidzot viņi to savu īsto mājokli ir atraduši, loģiski, ka viņi arī grib to iegādāties," stāstīja Krops.

Līdzīgi izsakās arī "Luminor" bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais. "Pirmstermiņa saistību dzēšana ir process, ko diezgan bieži klienti izmanto regulāri, neatkarīgi no ārējiem apstākļiem, bet pašreizējā situācijā mēs neesam novērojuši palielinātu interesi."

Parasti hipotekāro kredītu izvēlas cilvēki, kas ir ar stabilu darbu un pietiekamu atalgojumu, vecumā no 30 līdz 35 gadiem. Vidēji hipotekārā kredīta summa ir aptuveni 70 tūkstoši eiro.

KONTEKSTS:

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma paaugstināt galveno bāzes procentlikmi par 0,5 procentpunktiem līdz 3%. Procentlikmes ECB padome palielinājusi piekto sanāksmi pēc kārtas. ECB procentu likmes paaugstina, mēģinot mazināt inflāciju. ECB procentlikmes kāpums netieši sadārdzina arī iedzīvotāju hipotekāro kredītu maksājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti