Dienas notikumu apskats

Tusks aicina ekonomiskos imigrantus nedoties uz Eiropu

Dienas notikumu apskats

Tiesībsarga amatā uz otro termiņu ievēlē Jansonu

Bankas šogad būtu gatavas kredītos izsniegt pat 5 miljardus eiro

Bankas kredītos var izsniegt piecus miljardus eiro, bet uzņēmējiem iesācējiem tie nekļūs pieejamāki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ja būtu nepieciešams, bankas šogad varētu investēt tautsaimniecības attīstībā pat piecus miljardus eiro jeb gandrīz trīsreiz lielāku apjomu nekā šobrīd, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas aplēses. Tomēr, visticamāk, pieprasījums pēc kredītiem no uzņēmēju puses nebūs tik liels. Tiesa, radikālas pārmaiņas kreditēšanas politikā nav gaidāmas, un, piemēram, jaunizveidotiem uzņēmumiem kredīti joprojām netiks piedāvāti plaši, prognozē finansisti.

Par spīti nereti sabiedrībā izskanošajiem pārmetumiem, bankas ir ieinteresētas izsniegt jaunus kredītus uzņēmumiem, un to gatavība izsniegt aizdevumus pārsniedz pat uzņēmumu pieprasījumu. Tomēr straujāku kreditēšanas apjomu kāpumu kavē fakts, ka daudzi no uzņēmumiem, kuri šobrīd varētu saņemt kredītus, to nesteidz darīt, savukārt tiem uzņēmumiem, kuri kredītus vēlētos, finanšu darbība ir pārāk necaurspīdīga vai arī ir pārāk vāji darba rezultāti.

SEB bankas valdes loceklis Kārlis Danēvičs norāda, ka Latvijas bankas savos darbības plānos šogad ir iecerējušas izsniegt kredītos pat piecus miljardus eiro, tomēr šāds rādītājs noteikti netiks sasniegts. "Iepriekš mēs stāstījām, ka jaunizsniegtie kredīti pietuvojās diviem miljardiem. Tagad tie ir nokrituši līdz 1,4-1,6 miljardiem eiro. Ja mēs sasummējam banku vēlmes un apetītes, tad tie ir pieci miljardi eiro (..)," klāsta Danēvičs.

Bankas "Citadele" Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītāja Ieva Vērzemniece prognozē, ka šogad kreditēšanas apjomu kāpumu ierobežos uzņēmēju investīciju aktivitāte, kuru ietekmē gan Eiropas Savienības fondu pieejamība, gan ģeopolitiskie apstākļi. "Šis gads nerādās visai aktīvs no uzņēmēju puses attiecībā uz jaunu investīciju veikšanu, lai gan bankas ir gatavas finansēt un to ir apliecinājušas. Uzņēmējus bremzē gan tas, ka šogad ir iespējams saņemt Eiropas fondu naudu, kā arī ģeopolitiskās sekas un problēmas," komentē Vērzemniece.

Savukārt nekādas būtiskas pārmaiņas nav gaidāmas kreditēšanas politikā attiecībā uz aizdevumu izsniegšanu uzņēmējdarbības uzsācējiem – lielākoties šādiem uzņēmējiem finansējums no bankām nebūs pieejams. Danēvičs atzīst, ka pirmskrīzes periodā ievērojami pielaidīgākā banku politika šajā ziņā bija kļūmīga, un to bankas vairs neplāno atkārtot. "Mēs esam tādā normālā situācijā, kur biznesa uzsācēji tiek finansēti ar riska kapitālu. Tā tas ir Zviedrijā, tā tas ir Vācijā, tā tas ir Amerikā - Latvijā mūsu ekspektācijas un gaidas ir veidojušās, kādas bija pirms krīzes. Es ceru, ka mēs vairs neatgriezīsimies tajos laikos," saka Danēvičs.

Pēc Komercbanku asociācijas datiem uzņēmumu kreditēšanai bija mērena izaugsme - apjoms audzis par 5%, savukārt kā pozitīvs apstākļis jāvērtē fakts, ka pirmo reizi septiņu gadu laikā no jauna izsniegto kredītu ir vairāk nekā norakstīto kredītu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti