Eiro fokusā

Vietējo dārzeņu tirgū pietiks. Sausums vairāk ietekmējis audzētājus Kurzemē

Eiro fokusā

Saules enerģijas ražošanu mājsaimniecībās bremzē OIK

ASV arvien biežāk runā par tuvojošos recesiju

ASV arvien biežāk izskan brīdinājuma signāli par tuvojošos recesiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV salīdzinājumā, piemēram, ar eirozonu pēc globālā finanšu krīzes atguvās salīdzinoši ātri, un ekonomika augusi stabili. Tomēr pēdējā laikā ASV arvien biežāk runā par tuvojošos recesiju. Ekonomisti saskata brīdinājuma signālus, turpinās bažas par ASV prezidenta Donalda Trampa izvērsto tirdzniecības karu ar Ķīnu, kur likmes arvien palielinās. Svarīgs ir arī politiskais faktors – nākamgad rudenī būs ASV prezidenta vēlēšanas, kurās Tramps cīnīsies par otro termiņu amatā. Ekonomikas palēnināšanās vai pat recesija var graut viņa izredzes.

ASV ekonomikas izaugsme bremzējas

Kopš 2010. gada ASV ekonomika augusi stabili – ik gadu vidēji par 2% līdz 3%. Arī šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu gadu iepriekš, iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauga par 3,1%.

Tomēr augustā publicētie dati par otro ceturksni liecina, ka izaugsme jūtami samazinājās – līdz 2%, kas ir mazāk, nekā bija gaidīts.

Kaut ASV ekonomikai joprojām klājas labāk nekā citur attīstītajās valstīs, šur tur sāk mirgot brīdinājuma signāli. Un pēdējā laikā ASV arvien vairāk sākt runāt par iespējamu recesiju. Tas īpaši aktuāli, ņemot vērā, ka nākamgad novembrī būs prezidenta vēlēšanas, kurās Tramps cīnīsies par otro termiņu amatā.

Izaugsmi turpina balstīt stabils iekšzemes patēriņš, otrajā ceturksnī auga arī uzņēmumu peļņas rādītāji, liecina ASV valdības dati. Tajā pašā laikā vārgāki kļuvuši biznesa investīciju rādītāji. Domājams, tas saistīts arī ar Trampa izvērsto tirdzniecības karu ar Ķīnu, kas rada neskaidrību par nākotni.

Tramps gan noraida kā krietni pārspīlētas bažas par to, ka ASV ekonomika vājinās un stāv uz recesijas sliekšņa.

"Vārds "recesija" tiek izmantots nevietā. Tas ir tikai vārds, ar ko zināmi cilvēki un mediji mēģina operēt, jo viņi gribētu redzēt, ka sākas recesija. Bet mēs esam ļoti tālu no recesijas," paziņoja ASV prezidents.

Pirms pāris nedēļām runas par recesiju atkal uzjundīja Trampa komentāri par to, ka būtu vajadzīgi ASV ekonomikas stimulēšanas pasākumi. Viņš teica, ka Baltais nams apsver uz laiku samazināt algas nodokli. Trampa teikto interpretēja kā Baltā nama bažas, ka ekonomikai var atgadīties kas slikts. Tomēr dienu vēlāk Tramps noliedza, ka viņam ir šādi plāni.

Recesija pirms vai pēc vēlēšanām?

Ekonomistu ieskatā, viena no pazīmēm ir apgrieztā ienesīguma līkne. Proti, parasti ilgtermiņa valsts parādzīmēm, piemēram, 10 gadu, ir lielākas procentlikmes un līdz ar to augstāks ienesīgums nekā īstermiņa parādzīmēm, piemēram, uz diviem gadiem. Taču pēdējā laikā vērojams, ka situācija apgriezusies otrādi un ASV īstermiņa parādzīmēm ienesīgums kļuvis lielāks nekā ilgtermiņa obligācijām. Tā arī ir apgrieztā ienesīguma līkne, par ko ASV medijos patlaban runā daudz. Tā liecina par investoru bažām par ekonomikas attīstību tuvākajos pāris gados, un apgrieztā ienesīguma līkne vēsturiski bijis viens no ticamākajiem rādītājiem, ka ASV gaidāma ekonomikas lejupslīde.

Tādēļ ir gaidāma drīza recesija, "Bloomberg" teica Francijas investīciju bankas "Societe Generale" ASV ekonomikas eksperte Subadra Radžapa.

"Federālās Rezervju sistēmas pētījumi liecina, kad šī līkne apgriežas otrādi, tad gadu vēlāk izaugsme var būtiski samazināties.

Tādēļ mēs domājam, ka ir liela iespējamība, ka ASV ekonomikā iestāsies recesija nākamā gada vidū," pieļāva Radžapa.

Nākamā gada vidus ir tikai daži mēneši pirms prezidenta vēlēšanām. Investori arī bažījas, ka ekonomiskās grūtības citur pasaulē, "Brexit", nemaz nerunājot par konfliktu ar Ķīnu, ietekmēs arī ASV. Bet kad un kā, to ir grūti prognozēt, jo kopumā ekonomika patlaban ir labā stāvoklī, "CNBC" teica amerikāņu finansists un investors Deivids Rubenšteins.

"Nevar galvot, ka drīzumā būs recesija. ASV ekonomika patiesībā ir diezgan labā stāvoklī. Taču mēs neesam sala. Eiropas un Āzijas valstu ekonomiku izaugsmei palēninoties un nonākot recesijā, mēs no tā nevaram pilnībā izvairīties. Taču šobrīd nesaskatu, ka tuvākajā nākotnē būtu gaidāma recesija.

Politiķus savukārt vairāk uztrauc, vai recesija būs vai nebūs pirms nākamajām vēlēšanām. Kad ASV prezidenti kandidē uz otro amata termiņu recesijas laikā, parasti viņi zaudē.

Tādēļ no prezidenta Trampa un kongresmeņu skatupunkta ir uztraukums, vai recesija var notikt pirms vēlēšanām. Tomēr ir grūti pateikt, vai tas notiks pirms vai pēc nākamā gada novembra. Bet kādā brīdī mūsu dzīves laikā vēl viena recesija noteikti būs," sprieda Rubenšteins.

Finanšu analītikas firma "Oxford Economics" tikmēr norāda, ka Trampa tarifu karš ar Ķīnu var maksāt ASV ekonomikai nākamgad aptuveni 0,5 procentpunkus no izaugsmes. Par to brīdinājis arī Starptautiskais Valūtas fonds. Katrā ziņā ekonomikas attīstība nākamgad var kļūt par nozīmīgu faktoru ASV prezidenta vēlēšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti