Arī mazākiem daudz enerģijas patērējošiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem samazinās OIK

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība otrdien lēma paplašināt energoietilpīgo apstrādes rūpniecības uzņēmumu loku, kas varēs saņemt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) samazinājumu par 2021. gadu, informēja Ekonomikas ministrijā.

Kvalificēties tiesībām uz OIK samazinājumu varēs arī mazākie energoietilpīgie apstrādes rūpniecības uzņēmumi, kura vidējais darbinieku skaits pēdējo trīs kalendāro gadu laikā ir bijis mazāks nekā 50. Līdz ar to OIK samazinājums būs pieejams plašākam energoietilpīgo uzņēmumu lokam. 

“Augsto energoresursu izmaksu ietvarā vēl jo vairāk aktualizējies jautājums par atbalstu energoietilpīgajiem uzņēmumiem, tāpēc izmantojam visus mūsu rīcībā esošos instrumentus, lai piedāvātu risinājumus uzņēmumu izmaksu samazināšanai. No nākamā gada OIK samazinājums būs visiem patērētājiem, bet ar šo instrumentu papildus vēl varēsim sniegt atbalstu vēl plašākam energoietilpīgo uzņēmumu skaitam,” stāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Pagājušā gada 22. decembrī valdība pieņēma grozījumus Ministru kabineta noteikumos, par gadu pagarinot periodu, kurā energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi var pieteikties OIK samazinājumam, kas veido līdz 85% no pērnā gadā samaksātās OIK kopsummas. Ņemot vērā, ka pirms tam atbalstu varēja saņemt ievērojami šaurāks nozaru un uzņēmumu loks, kā to pieļauj Eiropas Komisijas nosacījumi, kā arī Covid-19 izraisītās krīzes ietekmi uz uzņēmumiem, tika arī paplašināts apstrādes rūpniecības nozaru tvērums uzņēmumiem, kas varēs saņemt šo atbalstu. 

Tiesības uz OIK samazinājumu vienam kalendārajam gadam var iegūt komersanti, kas veic saimniecisko darbību kādā no noteikumos minētajām nozarēm, ja:

  • vidējā elektroenerģijas izmaksu intensitāte iepriekšējos trijos kalendāra gados ir vismaz 10% vai 20% atkarībā no nozares; 
  • kopējais elektroenerģijas patēriņš komersanta vajadzībām vienā pieslēguma vietā iepriekšējā kalendāra gadā bija lielāks par 0,5 gigavatstundām (GWh);
  • komersants apliecina, ka ir ieviesis energopārvaldības sistēmu, kas atbilst standartam LVS EN ISO 50001:2012 "Energopārvaldības sistēmas. Prasības un lietošanas norādījumi (ISO 50001:2011)" vai Energoefektivitātes likuma 12. panta otrās un piektās daļas prasībām; 
  • komersanta apgrozījums no saimnieciskās darbības, kas atbilst šo noteikumu 1. pielikumā minētajām nozarēm, ir vismaz 30% no komersanta kopējā apgrozījuma iepriekšējā kalendāra gadā.

Minētie grozījumi cita starpā noteica, ka paplašināto atbalsta programmu uzņēmēji varēs sākt izmantot pēc tam, kad Ekonomikas ministrija to būs saskaņojusi ar Eiropas Komisiju. Tā kā noteikumu saskaņošanas procedūra ar Eiropas Komisiju ir noslēguma fāzē, paplašinātā valsts atbalsta programma energointensīvajiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem būs pieejama savlaicīgi, proti, 2022. gadā uzņēmēji varēs pieteikties atbalstam par izmaksām, kas radušās līdz 2021. gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti