Rīta Panorāma

Kapibarām ābolu vanna

Rīta Panorāma

Nīderlandes valdība ierobežo aktivitātes vakaros

Eiropas pensionēšanās nedēļa Latvijā

Apdrošinātāji: Uzkrājumi vecumdienām jāsāk veidot jau no pirmās algas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ja strādājošs cilvēks šobrīd saņem, piemēram, 1000 eiro mēnesī, tad, aizejot pensijā, viņa ienākumi saruks par pusi jeb līdz aptuveni 500  eiro mēnesī. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins, uzsverot, ka ir būtiski sākt veidot uzkrājumus jau no pirmās algas. 

Pēc viņa teiktā, patlaban tikai trešdaļa jeb 35% iedzīvotāju veic uzkrājumus brīvprātīgajā jeb trešajā pensiju līmenī, bet dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu iedzīvotājs gadā Latvijā novirza vidēji 70 eiro, kamēr attīstītajās Eiropas valstīs tie ir vairāk nekā 1000 eiro.

Jautāts, kāpēc uzkrājumu veidošanas kultūra Latvijā ir mazāk attīstīta, Abāšins, sacīja, ka tam ir divi iemesli: "padomiskā domāšana" un paļaušanās uz citiem – "tēvu, māti, pašvaldību vai valsti", bet otrs iemesls ir izpratnes un zināšanu trūkums. "Mēs šīs lietas vienkārši vēl neesam iemācījušies."

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents norādīja, ka cilvēkiem jāsaprot, ka, aizejot pensijā, viņu dzīves līmenis krasi kritīsies, jo ienākumi saruks par pusi. Cilvēki būs spiesti mainīt savu dzīvesveidu, un diezin vai ziemu varēs pavadīt Spānijas salās vai Horvātijā, kā to dara Vācijas pensionāri.

Jautāts, kad būtu jāsāk domāt par uzkrājumiem vecumdienām, Abāšins sacīja, ka papildu uzkrājumus pensijai vajadzētu sākt veidot jau no pirmās algas. Latvijā ir pieejami dažādi instrumenti, kur uzkrāt, un ar uzkrājumu veidošanu nevajadzētu kavēties. 

Latvijas Apdrošinātāju asociācija šonedēļ Eiropas pensionēšanās nedēļā centīsies skaidrot, ka uzkrājumi vecumdienām jāsāk veidot pēc iespējas ātrāk un ka to nevajadzētu atlikt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti