Rīta Panorāma

Krievija pametīs SKS

Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni

Intervija ar Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidentu Jāni Abāšinu

Apdrošinātāji saņēmuši ap 300 zemnieku pieteikumus par lietavās cietušo labību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas apdrošināšanas kompānijas līdz šim saņēmušas aptuveni 300 lauksaimnieku zaudējumu pieteikumus par stiprajās lietavās un vējā cietušajiem labības laukiem. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Jānis Abāšins, pieļaujot, ka pieteikumu noteikti būs vairāk.

"Šī ir aisberga redzamā daļa, jautājums ir, cik liela ir tā neredzamā daļa. Tā ka tas process vēl noteikti turpinās," sacīja LAA vadītājs.

Pēc viņa teiktā, lauksaimnieku līdz šim pieteiktā zaudējumu summa ir aptuveni trīs miljoni eiro. Gala skaitlis būs zināms tad, kad būs skaidrs, cik no veldrē sagāztajiem labības laukiem tiks nokulti. Abāšins pieļāva, ka daļa lauksaimnieku kādas zaudējumu atlīdzības jau ir saņēmuši.

LAA vadītājs atzina, ka lauksaimniekiem ir paredzēts valsts atbalsts sējumu apdrošināšanai  un nozarē to arī labprāt izmanto.

"Pirms gadiem pieciem apdrošināmo sējumu platība bija ap 200 000 hektāru, bet šogad tā sasniegs 400 000 hektārus. 2015. gadā sējumus apdrošināja ap 50 saimniecības, bet šogad – ap 1000. Tā ka tā tendence ir viennozīmīgi skaidra, ka arvien vairāk zemnieku valsts subsidēto instrumentu izmanto," sacīja Abāšins.

Pēc viņa teiktā, lauksaimnieku interese par iespēju apdrošināt savus sējumus ar katru gadu pieaug, jo zemnieki vēlas nodrošināties pret zaudējumiem, ko rada dažādi laika apstākļi. "Katru gadu kaut kas gadās. Citu gadu izsalst kaut kādas platības, tātad attiecīgi šis instruments par ļaunu zemniekiem noteikti nenāk."

Runājot par lauksaimnieku bažām, ka varētu samazināties valsts atbalsts risku apdrošināšanai, Abāšins sacīja, ka ilgtermiņā zemnieku interese par risku apdrošināšanu nozarē nemazināsies. Tiesa, jautājums ir par to, vai šobrīd ir īstais brīdis mazināt valsts atbalstu par polisi, ko 70% apmērā patlaban sedz valsts, bet plāns ir šo atbalstu mazināt līdz 50%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti