ANO pētījums: ASV un Ķīnas tirdzniecības karš var nopietni ietekmēt globālo ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

ASV un Ķīnas tirdzniecības kara saasināšanās var atstāt nopietnu negatīvu ietekmi uz visu globālo ekonomiku. Šāds atzinums atrodams jaunākajā ANO pētījumā. Tajā norādīts, ka īpaši sarežģītā situācijā var nonākt nabadzīgākās valstis, bet par lielākajiem ieguvējiem tiek saukta Eiropas Savienība, kuras uzņēmumi ir ekonomiski spēcīgāki un konkurētspējīgāki.

ANO pētījums: ASV un Ķīnas tirdzniecības karš var nopietni ietekmēt globālo ekonomiku
00:00 / 02:58
Lejuplādēt

Pagājušā gada nogalē Ķīnas un Amerikas Savienoto Valstu starpā saasinājās diskusijas par turpmākajām tirdzniecības attiecībām. Abas puses piedraudējušas piemērot otras puses produktiem milzīgas ievedmuitas nodevas. Taču decembra sākumā abu valstu līderi piekrita uz 90 dienām atlikt šo nodevu ieviešanu, dodot iespēju sarunu procesam. Vienošanās ir jāpanāk līdz 1. martam. Pretējā gadījumā Amerikas Savienotās Valstis ir solījušas palielināt muitas nodevas no 10% līdz 25% aptuveni 200 miljardu dolāru vērtiem produktiem.

Mēneša sākumā Vašingtonā noritēja kārtējā abu pušu sarunu kārta, pēc kurām Ķīna paziņoja par nozīmīgu sasniegto progresu. To apstiprināja arī ASV prezidents Donalds Tramps, gan piebilstot, ka tas nebūt negarantējot līguma noslēgšanu.

Laikā, kad starptautiskā sabiedrība ar bažām gaida šo sarunu iznākumu, starpvaldību organizācija ANO Tirdzniecības un attīstības konference brīdinājusi, ka gadījumā, ja tirdzniecības karš starp ASV un Ķīnu attīstīsies, tam būs milzīgas izmaksas. Organizācijas starptautiskās tirdzniecības vadītāja Pamela Kouka-Hamiltona izteikusies, ka negatīvu ietekmi izjutīs visa starptautiskās tirdzniecības sistēma. Īpaši lielu ārējo šoku piedzīvošot nabadzīgākās valstis. Izmaksu pieaugums varētu likt daudziem uzņēmumiem pārcelties prom no pašreizējām Austrumāzijas piegādes ķēdēm. Pēc ANO Tirdzniecības un attīstības konferences aprēķiniem,

vislielāko triecienu izjutīs tieši Austrumāzijas ražotāji, jo reģiona eksporta apjoms varētu samazināties par aptuveni 160 miljardiem dolāru.

Kouka-Hamiltona arī norādījusi, ka iespējami dažādi citi scenāriju, piemēram, valūtu kari, devalvācija, tā dēvētā stagflācija jeb cenu augšana lēnas ekonomiskās izaugsmes laikā, darbavietu zaudēšana un lielāks bezdarbs. Tāpat tiek pieļauts, ka sākotnējiem pasākumiem var sekot arī virkne citu tirgu kropļojošu pasākumu.

Kā piemērs tiek minēta Brazīlija, kas pēc ASV un Ķīnas konflikta saasināšanās pēkšņi ir kļuvusi par lielāko sojas pupiņu piegādātāju Ķīnai. Taču, tā kā plānoto nodevu apjoms un ilgums pagaidām nav zināms, Brazīlijas ražotāji pagaidām kavējoties ar lēmumu pieņemšanu par investīciju veikšanu, jo tās var izrādīties zaudējumus nesošas, ja tarifi tomēr tiktu atcelti.

ANO ziņojumā arī norādīti iespējami lielākie ieguvēji no ASV un Ķīnas tirdzniecības kara.

Kā vislielākā ieguvēja tiek minēta Eiropas Savienība, kuras eksporta apjoms varētu palielināties par aptuveni 70 miljardiem dolāru.

Tas tiek skaidrots ar to, ka tieši Eiropas uzņēmumi ir konkurētspējīgākie un ekonomiski spējīgākie aizstāt Ķīnas un ASV uzņēmumus. Tāpat lielus ieguvumus varētu gūt Japāna, Meksika, Kanāda, kā arī Austrālija, Brazīlija, Indija, Filipīnas un Pakistāna. Pētījumā gan izteikta prognoze, ka negatīvās globālās sekas tomēr aizēnos ieguvumus atsevišķām valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti