Eiro fokusā

Otrās maizes - kartupeļu raža šogad vidēji laba

Eiro fokusā

Strādājošos aicina mācīties un pinveidot profesionālās kompetences

Aizsardzības ministrija drīzumā slēgs līgumu ar uzņēmējiem par munīcijas ražosanu

Aizsardzības ministrija drīzumā slēgs līgumu ar Latvijas uzņēmējiem par munīcijas ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā gatavojas ražot munīciju. Tuvākajā laikā Aizsardzības ministrija (AM) plāno noslēgt pirmo stratēģiskās partnerības līgumu ar uzņēmējiem. Ražotāju vārdus ministrija vēl gan neatklāj. Pēdējos gados Latvijā palielinās to uzņēmumu skaits, kas ražo preces un sniedz pakalpojumus aizsardzības industrijai.

Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle stāstīja, ka munīcijas ražošanai Latvijā ir sena vēsture.

"Daugavpils skrošu rūpnīca, kas šobrīd ir pazīstamāka sportistu vidū, munīcijas ražošanas tradīcijas ir saglabājusi cauri gadsimtiem. Latvijā ļoti daudz munīcija tiek ražota, piemēram, medniecībai. Teiksim, uzņēmums ar pasaules vārdu ir "D Dupleks", kas ražo munīciju speciālo uzdevumu vienībām. Bet Latvijas tirgū viņi zināmāki ir vairāk mednieku vidū. Katram no munīciju veidiem ir savi ražotāji," stāstīja Egle.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!") skaidroja, ka stratēģiskās partnerības veidošanu ar Latvijas ražotājiem paredz arī Valsts aizsardzības koncepcija.

"Ja valsts nonāktu kādā hipotētiskā vai reālā krīzē, mums būtu jādomā, kādā veidā mēs varam saīsināt apgādes līnijas, sevi nodrošināt ar nepieciešamajiem precēm, tai skaitā, protams, arī ar munīciju.

Mēs tuvākajā laikā plānojam šāda veida partnerību veidot ar diviem potenciālajiem ražotājiem. Mēs runājam par strēlnieku ieroču munīciju,

bet, kā apliecināja arī paši uzņēmēji, viņi varētu arī nodrošināt Latviju līdz pat tai munīcijai, kas ir nepieciešama Latvijas artilērijai un haubicēm. Es ceru, ka tas izdosies. Tas tiek darīts bez Latvijas budžeta iesaistes, uzņēmēji paši meklē investorus," sacīja ministrs.

Lai ražotu stratēģiski nozīmīgas preces, uzņēmējiem no AM jāsaņem licence vai militārā ražotāja sertifikāts.

"Protams, ja tās ir stratēģiskas nozīmes preces, tad šeit ir daudz lielāka uzraudzība, jo viens ir ražot treniņtērpus, zābakus vai kaut ko tamlīdzīgu, cits - ražot ieročus un munīciju. Tur, protams, ir noteikumi nacionālajā likumdošanā un arī starptautiskajā likumdošanā, jo valstīm ir jābūt skaidrībai, kam viņi tirgo ieročus un munīciju, un kam nē.

Tas būs ļoti liels ieguvums ne tikai Latvijas bruņotajiem spēkiem, bet tautsaimniecībai kopumā, tas arī palielinās mūsu drošību, jo mums nevajadzēs vienmēr paļauties tikai uz iepirkumiem un piegādēm ārpus Latvijas teritorijas,"

klāstīja Pabriks.

Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas valdes priekšsēdētāja Egle stāstīja, ka Latvijā ir daudzi uzņēmumi, kas līdz šim ražojuši produktus gan civilām vajadzībām, gan aizsardzībai. Tagad šie uzņēmumi gatavi sevi pozicionēt kā ražotājus militārajām vajadzībām.  

"Daudz augstākas ir gan kvalitātes prasības, gan pārvaldības un finanšu atbildības prasības preču aprites jomā. Liels prieks, ka uzņēmumi ir gatavi šo lielo atbildību arī uzņemties. Ārkārtas situācija, kuru mēs piedzīvojām Latvijā šajā pavasarī, bija tāds ļoti spilgts apliecinājums tam, ka mums ir pakalpojumu sniedzēji, par kuriem mums vajadzētu īpaši padomāt -  lai šo uzņēmumu darbība netiktu pārtraukta un lai arī izejvielas šiem uzņēmumiem būtu pietiekamas," piebilda Egle.

2. oktobrī Ādažos notiks aizsardzības nozares Industrijas diena.

"Ādažu militārajā bāzē Latvijas ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem būs unikāla iespēja parādīt armijai un arī sabiedroto valstu armiju pārstāvjiem savus produktus un pakalpojumus,  kas tiek izstrādāti tieši armijas vajadzībām.

Un 7. oktobrī mēs turpināsim sarunu par stratēģisko partnerību. Nacionālās drošības likums un grozījumi arī citos normatīvajos aktos jāizdiskutē ar aizsardzības industriju un arī zinātnes pārstāvjiem, lai šī stratēģiskā partnerība veidotos ilgtermiņā, visām pusēm apzinoties gan savus pienākumus, gan arī savas tiesības," teica Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas vadītāja.

Latvijā šobrīd reģistrēti 52 komersanti, kuriem izsniegta licence komercdarbībai ar stratēģiskas nozīmes precēm un trīs militārie ražotāji. Latvijā top individuālais ekipējums, bezpilota lidaparātu sistēmas, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produkti, kā arī aizsardzības jomai paredzētas ieroču sistēmu komponentes un iekārtas munīcijas sastāvdaļu ražošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti