«Aizliegtais paņēmiens» aicina publiskot valsts iepirkumu tāmes; būvnieki piesardzīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai mazinātu aizdomas, ka publiskie konkursi notiek negodīgi, ka pasūtījumu tāmes ir uzpūstas vai gluži otrādi – mākslīgi samazinātas, LTV “Aizliegtais paņēmiens” aicina panākt, lai tās būtu publiskas.

Raidījums aicina noteikt, lai tāmes tiktu publicētas internetā, piemēram, pasūtītāju mājaslapās, kur katrs interesents varētu iepazīties ar tāmju saturu.

Šobrīd šajā ziņā nav noteikta vienota kārtība. Iepirkumu biroja mājaslapā atrodamas vien ziņas par konkursu uzvarētājiem un nosolītajām summām, bet nekas vairāk.

Pašvaldības savās mājaslapās par pasūtījumiem līdz tāmes līmenim neatskaitās.

Vai tāmju publiskošanu atbalstītu arī būvnieki?

SIA “Selva Būve” valdes priekšsēdētājs Rolands Orlovskis norādīja, ka “ir ļoti nopietni jāapspēlē tas jautājums - cik tās detalizētas un kādā veidā tiek parādītas”.

“Tā kā tas tagad notiek būvniecības tirgū, kad faktiski, piemēram, ir dažādas tāmju formas pretendentiem utt., tas galīgi neiet cauri,” uzskata Orlovskis.

“Es pilnīgi noteikti nevarētu pateikt, ka jā, tas būtu labi, vai nē, tas būtu slikti. To var darīt, bet tam tad ir nopietni jāpieiet. Ir jāizstrādā vispār līdz galam standarti kā tādi. Izmaksās, vienotās tāmju formās, izcenojumos, respektīvi,” sacīja Orlovskis.

Tikmēr “UPB” padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns bija neizpratnē: “Ko nozīmē publicēt vienkārši tāmi? Tas jau būtu tā kā receptes publicēt, pareizāk sakot asinsanalīzes - ne katrs par viņām kaut ko zina, bet visi var šausmināties”.

“Tā kā es nezinu, vai tā iniciatīva jums ir ar tādu... kā to varētu teikt.. ar sabiedriski nozīmīgu vērtību aizmugurē,” piebilda Pīlēns.

Savukārt SIA “Merks” piedāvājumu nodaļas vadītājs  Agris Dembovskis rakstiskā atbildē raidījumam pauda, ka “pēc būtības tāmes ir mūsu biznesa piedāvājums – mums nav iemesla to slēpt, tiklīdz konkurss ir noslēdzies, tomēr ļoti detalizēta tāmju publiskošana dos iespējas konkursu rezultātus apstrīdēt, tas varētu negatīvi ietekmēt laiku, kurā publiskie iepirkumi ir veikti”.

“Tāpēc ļoti svarīgi būtu līdz ar tāmēm publiskot pilnu konkursa specifikāciju un tehniskās prasības, lai novērstu situāciju, kad no malas tiek apšaubīta, piemēram, iepirkuma cena krēsliem, pat nezinot, kāda ir to specifikācija,” norādīja Dembovskis.

Tikmēr raidījums lūdza Rīgas domei tās pēdējā laika lielākā projekta – Mežaparka estrādes rekonstrukcijas tāmi. Estrādes rekonstrukcijas pirmā kārta, kas bija gatava šovasar, izmaksāja ap 32 miljoniem eiro, bet nākamajā kārtā plānots ieguldīt vēl apmēram 45 miljonus eiro.

Kad raidījums šo tāmi saņems, to publicēs, un ikviens speciālists varēs izteikt par to savus komentārus.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti