Ābolu audzētāja: Šogad raža zem vidējās, elektrības izmaksas ābolu dzesētavā neprognozējamas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šis Kurzemē nav ābolu gads. Kaut arī atsevišķās saimniecībās ir labi rādītāji, kopumā ābolu raža ir pat zem vidējās – tā situāciju raksturoja kooperatīva „Zelta ābele” pārstāve un zemnieku saimniecības „Mucenieki” īpašniece, agronome Ligita Rezgale. Jaunlutriņos šobrīd notiek intensīva ābolu lasīšana, lai jaunā raža nonāktu dzesētavā, kuras darbināšana ar elektrību īpaši šogad optimismu nevieš. 

Ābolu audzētāja: Šogad raža zem vidējās, elektrības izmaksas ābolu dzesētavā neprognozējamas
00:00 / 05:17
Lejuplādēt

„Var redzēt nolasītos, tas ir pēdējais. Ir speciāla soma, lai abas rokas ir brīvas un āboli nesasistos. Ja vajag uzkāpt uz trepēm, lai ir viena roka, ar ko pieturēties un ar otru lasīt,” pastāstīja pieredzējušā ābolu audzētāja Rezgale. Viņas ābeļu dārzs plešas 12 hektārus lielā platībā. Dienā, kad Latvijas Radio viesojās pie Rezgales, sārtos ābolus rotāja rīta rasa, taču labi varēja redzēt, kur ābolos ir kāds bojājums vai kraupis.

„Garām braucot sasists ābols, mēs vācam tikai gludus un skaistus ar visu kātiņu, lai, veikalā stāvot, nav iespējams bojāties. Šeit neliels kraupja bojājums, tur miglošana vairs neko nedod, izārstēt nevar, ja ir bojājums, tad ir. Tādu veikalā pārdot nevar, tas viss iet sulai. Mēģinām vākt ļoti saudzīgi, arī saudzīgi iebērt konteinerā. Kurš katrs nemaz to nevar darīt, ja gadās kāds nelabāks, uzreiz met ārā. Noliktavā, kam ir dārgas izmaksas, liek tikai tādus ābolus, kurus varēs pārdot,” stāstīja Rezgale.

Kad konteineri pielasīti, tos uzreiz ved uz lielo noliktavu, kas jau sāk pildīties ar kastēm un dažādām ābolu šķirnēm. Uz kastēm rakstīts ievākšanas laiks, šķirne un lasītāju vārdi – Pauls, Līga un Ligita. 

Vērtējot aizvadīto sezonu, Rezgale stāstīja par laika apstākļiem, kas ietekmēja ražu: „Gads ir īpatnējs un izaicinājumiem pilns. Pavasaris bija auksts, pēc tam trīs mēnešus bija ļoti karsts un sauss. Tad nedēļu atpakaļ sāka drusku uzpilināt lietus, tas, protams, ietekmēja ražu, lielumu un kvalitāti. Esam ābelēm veikuši augu aizsardzības pasākumus tik, cik bija jāveic, var teikt, ka kvalitāte ir laba, bet ābolu nav daudz, tikai trešā daļa no tā, kas bija pagājušajā gadā. Vasaras šķirnēm praktiski nav ražas.”

Kāda šogad būs raža, tāda arī būs, neko izdarīt vairs nav iespējams, atzina Rezgale, vēl nāksies darbināt dzesētavu un domāt, kāds beigās būs elektrības rēķins, izmaksas aug visam.

Viņa sacīja: „Minerālmēsliem un augu aizsardzības līdzekļiem ļoti uzcēlās cena, arī degvielai, tagad gan mazliet nostabilizējusies, tagad ir tikai rudens darbi, bet tieši sākas elektrības patēriņš dzesētavā – grūti būs. Ābolu glabātuvē var ielikt 120 tonnas ābolu konteineros septiņos stāvos. Mēģinām uzturēt temperatūru 1 līdz 3 grādiem. Zem 5 grādiem kraupis un puves pārāk neattīstās. Jau iepriekš bija iespaidīgs elektrības patēriņš, nestādos priekšā, kāds tas būs šogad.”

Vienlaikus, strādājot kooperatīvā „Zelta ābols”, kurā apvienojušies astoņi audzētāji no dažādiem Latvijas novadiem, visiem kopā ir iespējams nodrošināt lielos veikalu tīklus ar āboliem, kā arī piegādāt izaudzēto skolām. Rezgale norādīja, ka skolas augļa programmai āboliem ir palielināta iepirkuma cena, jo sadārdzinājušās audzēšanas izmaksas. Kā šogad veiksies veikala plauktos, tas būšot atkarīgs no pircējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti