Eiropas Savienība šogad importējusi rekordlielu Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes apjomu

Neraugoties uz pilna apmēra karu Ukrainā, Eiropas Savienība (ES) ir palielinājusi Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes importu, liecina šajā nedēļā publicēts pētījums. ES dalībvalstis šogad ir iegādājušās pusi no visas Krievijas eksportētās sašķidrinātās dabasgāzes. Tādējādi ES ir ļāvusi Krievijai nopelnīt miljardiem eiro, kurus tā var izlietot, lai turpinātu savu agresiju Ukrainā.

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos ES dalībvalstis iztērējušas gandrīz 5,3 miljardus eiro, lai iegādātos Krievijas sašķidrināto dabasgāzi.

Laikā no 1. janvāra līdz 31. jūlijam ES importēja 22 miljonus kubikmetru Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes, kas ir par 40% vairāk nekā tajā pašā laika posmā 2021. gadā.

Šos skaitļus ir izgaismojusi starptautiskā nevalstiskā organizācija "Global Witness", kas apgalvo, ka līdz 31. jūlijam ES dalībvalstis bija iegādājušās 52% no Krievijas šogad eksportētās sašķidrinātās dabasgāzes apjoma.

Salīdzinājumam, pērn tie bija 49%, bet 2021. gadā – 39%. No ES kopējā šogad importētā sašķidrinātās dabasgāzes apjoma Krievijas sašķidrinātā dabasgāze veido 16%.

Eiropas Savienība šogad importējusi rekordlielu Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes apjomu
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

Pērkot Krievijas gāzi, tiek finansēts karš pret Ukrainu

Ziņojumā teikts, ka ES dalībvalstis Spānija un Beļģija ir lielākās Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes importētājas aiz Ķīnas.

Spānija šī gada pirmajos septiņos mēnešos ir iegādājusies 18%, bet Beļģija – 17% no Krievijas eksportētās sašķidrinātās dabasgāzes.

Taču ne Spānija, ne Beļģija nav galvenās šīs gāzes patērētājās. Visticamāk, to iepirktā dabasgāze pēc tam nonāca citās Eiropas valstīs.

"Global Witness" norāda, ka, iegādājoties dabasgāzi no Krievijas, pircēji finansē Maskavas izvērsto asiņaino pilna apmēra karu Ukrainā.

Organizācija arī norāda uz ES dalībvalstu divkosību, aktīvi nosodot Krievijas karu Ukrainā, bet vienlaikus iepludinot lielas summas šīs valsts budžetā.

Jūlijā "Global Witness" publicēja ziņojumu, kurā bija teikts, ka Francijas enerģētikas milzis "Total" šogad iegādājies vismaz 4,2 miljonus kubikmetru sašķidrinātās dabasgāzes no Krievijas.

Organizācija apsūdzēja "Total" Krievijas "kara mašīnas" finansēšanā, tādējādi veicinot karu Ukrainā un apdraudot Eiropas drošību. Uzņēmums visus pārmetumus noraidīja, paziņojot, ka tas ievēro visas ES noteiktās sankcijas un ir nosodījis Krievijas karu Ukrainā.

Krievijas dabasgāze nav pakļauta ES sankcijām

Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes imports uz ES ir pieaudzis, neraugoties uz amatpersonu aicinājumiem pārtraukt energoresursu iegādi no agresorvalsts.

ES enerģētikas komisāre Kadri Simsone martā mudināja bloka dalībvalstis un uzņēmumus neslēgt jaunus līgumus par Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm.

Savukārt Spānijas enerģētikas ministre Teresa Ribera aicināja savas valsts iedzīvotājus un uzņēmumus vairs neiegādāties Krievijas sašķidrināto dabasgāzi.

Ribera gan atzina, ka ir izveidojusies absurda situācija, jo Krievijas dabasgāze nav pakļauta ES sankcijām, atšķirībā no naftas un akmeņoglēm.

Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes imports uz ES ir pieaudzis laikā, kad bloks ir ievērojami samazinājis Krievijas dabasgāzes importu pa cauruļvadiem.

Krievijas dabasgāze ir aizstāta ar sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm no ASV, Kataras un citām valstīm, kā arī ar atjaunojamiem energoresursiem.

ES ir apņēmusies līdz 2027. gadam pilnībā atteikties no Krievijas energoresursiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti