Lielbritānija veicinās naftas un dabasgāzes ieguvi Ziemeļjūrā

Lielbritānijas valdība pirmdien paziņoja par plāniem izsniegt simts jaunu licenču naftas un dabasgāzes ieguvei šīs valsts kontinentālajā šelfā Ziemeļjūrā. Parlaments arī sniegs atbalstu vairāku miljonu apmērā oglekļa uztveršanas un uzglabāšanas projektam Skotijā. Lai gan valdība apgalvo, ka lēmumi veicinās Lielbritānijas enerģētisko neatkarību, kritiķi norāda, ka šie plāni kaitē Apvienotās Karalistes iepriekš izvirzītajiem mērķiem klimata neitralitātes sasniegšanai.

Naftas un gāzes ieguve Ziemeļjūrā aizvadīto gadu laikā strauji samazinās. Cenšoties šo tendenci palēnināt,

valdība apstiprinājusi, ka piešķirs 100 jaunas licences naftas un gāzes izpētei, un paredzams, ka nākotnē šis skaitlis varētu augt.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks intervijā "BBC Radio Scotland" paziņoja, ka lēmums izsniegt licences ir saistīts ar valsts energoapgādes drošības stiprināšanu.

"Mūs joprojām ļoti ietekmē tas, kas notiek, kad diktatori energoresursu piegādes izmanto kā ieročus", norādīja Sunaks. 

Premjers pirmdien arī izziņoja atbalstu vairāku miljonu mārciņu apmērā pirmajam oglekļa uztveršanas un uzglabāšanas projektam Skotijā.

Tas būšot vērienīgāks nekā jau Norvēģijai piederošā glabātuve Ziemeļjūras teritorijā.

"Kopš 1996. gada Ziemeļjūrā jau darbojas oglekļa uztveršanas un uzglabāšanas projekts. To vada Norvēģijas naftas uzņēmums "Equinor", un šajā glabātuvē katru gadu droši tiek iegūts un uzglabāts aptuveni viens miljons tonnu oglekļa dioksīda. Lielbritānija vēlas darīt to pašu, tikai četras, piecas reizes lielākā apmērā," britu raidsabiedrībai BBC vēlāk skaidroja Edinburgas Universitātes oglekļa uztveršanas un uzglabāšanas profesors Stjuarts Hazeldīns.

Tikmēr Skotijas labdarības organizācijas "Oxfam" vadītājs Džeimijs Livingstons paziņoja, ka jaunu licencēšanas kārtu atbalstīšana naftas un gāzes urbšanai Ziemeļjūrā ir "tuvredzīgs un savtīgs Apvienotās Karalistes valdības lēmums", kas ir "pretrunā klimata zinātnei un veselajam saprātam". 

Sunaks valdības plānus sauc par pragmatiskiem soļiem, lai sasniegtu valsts iepriekš izvirzītos klimata mērķus. Tikmēr

Lielbritānijas opozīcijā esošā Leiboristu partija paziņoja, ka neatbalstīs jaunu naftas un dabasgāzes ieguves licenču izsniegšanu.

Opozīcija arī pauda bažas, ka fosilās enerģijas ieguves pieaugums kaitēs videi. Bijušais Leiboristu partijas līderis Eds Milibends arī norādīja, ka konservatīvo valdība ar savu lēmumu mēģina kompensēt neveiksmīgo enerģētikas politiku, ko tā īstenojusi pēdējo 13 gadu garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti