«Gaso» no nākamā gada plāno palielināt dabasgāzes sadales tarifus

AS "Gaso" iesniegusi jaunus dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifus grozījumu projektu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), kas paredz palielinājumu no 2024. gada 1. janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina informācija uzņēmuma mājaslapā. Plānotās izmaiņas stāsies spēkā, ja SPRK neizlems tās atsaukt.

Intervija ar SPRK izpilddirektoru Jāni Miķelsonu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Tiesības pārskatīt tarifu struktūru starp tarifu periodiem ir gadījumos, ja tiek konstatētas būtiskas lietotājiem nodotā dabasgāzes daudzuma vai atļautās slodzes izmaiņas tarifu grupās. "Gaso" norādīja, ka ir izpildījušies abi priekšnosacījumi – gan ievērojams lietotājiem nodotā dabasgāzes daudzuma samazinājums, gan arī atļautās slodzes izmaiņas tarifu grupās.

Tarifu plānotajās izmaiņās paredzēts, ka fiksētais ikmēneša maksājums mazākajiem patērētājiem – ar atļauto slodzi līdz 6 kubikmetriem/stundā – 2024. gadā pieaugs par 1,32 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) mēnesī, bet tarifa mainīgā daļa pieaugs par 0,06 eiro bez PVN par kubikmetru. 

Izmaiņu rezultātā 79% dabasgāzes plīts lietotāju ikmēneša maksājums pieaugs vidēji par 1,45 eiro bez PVN.

Apkures lietotājam ar vidējo ikmēneša patēriņu 2500 kilovatstundas (KWh) apkures sezonā mēneša vidējais maksājums pieaugs par 9,32 eiro bez PVN. Nākamās grupas patērētājiem – ar atļauto slodzi no 6,1 līdz 10 kubikmetriem/stundā – fiksētā maksājuma pieaugums būs par 3,22 eiro bez PVN mēnesī.

Tagadējie sadales tarifi

"Gaso" ir pārskatījusi diferencēto tarifu struktūru saskaņā ar Dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodiku. Izmaiņas tarifos nepieciešamas, jo dabasgāzes cenas vairākas reizes pārsniegušas esošajā tarifu periodā plānoto cenu līmeni, radot papildu izmaksas "Gaso". 

Tarifu izmaiņas vēl ir saistītas ar izmaksām nepārtrauktas un drošas dabasgāzes sadales sistēmas darbības nodrošināšanai, kuras "Gaso" nevarēja atgūt tarifu periodā, būtiski samazinoties lietotājiem nodotās dabasgāzes daudzumam.

"Dabasgāzes patēriņš Latvijā ir būtiski samazinājies. Centrālā statistikas pārvalde vēstīja, ka

dabasgāzes kopējais patēriņš Latvijā ir samazinājies par 30% salīdzinājumā ar 2021. gadu.

To redzam arī savā saimniecībā – lietotāju skaits ir samazinājies gandrīz par 16 000 salīdzinājumā ar 2021. gada beigām. Ņemot vērā šo būtisko lietotājiem nodotā dabasgāzes daudzuma samazinājumu, ir nepieciešams veikt korekcijas tarifu struktūrā un sabalansēt tarifu attiecību starp tarifu grupām," norādīja "Gaso" valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane.

Izstrādājot izmaiņas, spēkā esošā tarifu struktūra būtiski netiek mainīta. Sadales sistēmas pakalpojuma tarifi ietver fiksētu komponenti atbilstoši pieslēguma atļautajai vai pieteiktajai slodzei un mainīgu komponenti atbilstoši piegādātās dabasgāzes apjomam, kā arī sezonālo tarifu, kas paredzēts tiem lietotājiem, kuri 85% no kopējā gada dabasgāzes patēriņa izmanto laika posmā no maija līdz novembrim.

Ar tarifu struktūras izmaiņām "Gaso" piedāvā vienā grupā apvienot lietotājus, kas patērē no 132 778 800,1 līdz 1 353 800 000 KWh. Vienlaikus "Gaso" izņēmis specializēto tarifu lietotāju grupas, kuras patērē no 13 277 880,1 līdz pat vairāk nekā 1 353 800 000 kWh dabasgāzes, jo šādas lietotāju grupas nepastāv.

Neskatoties uz to, ka "Gaso" izmaksu pieaugumu pirmajā un otrajā tarifu periodā ietekmēja inflācija, "GASO" regulatīvajā tarifu periodā, kas apstiprināts uz 4,5 gadiem, joprojām plāno sasniegt tarifu projektā ietverto 3% efektivitātes rādītāju, sasniedzot 7,5 miljonu eiro ietaupījumu. Papildus tam GASO turpina īstenot dažādus pasākumus, lai maksimāli efektīvi izmantotu uzņēmuma resursus un turpinātu samazināt ekspluatācijas izmaksas. 

Uzņēmumā 2022. gadā tika apstiprināts enerģijas taupīšanas rīcības plāns, kura īstenošanas rezultātā GASO šogad līdz oktobrim ietaupījusi 145 000 kWh.

Plānotais tarifs stāsies spēkā, ja SPRK neizlems to atsaukt. Plānots, ka izmaiņas diferencēto tarifu struktūrā stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī.

SPRK lēmums attiecībā uz "Gaso" tarifiem gaidāms 18. vai 19.decembrī, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" SPRK izpilddirektors Jānis Miķelsons.

Komentējot "Gaso" tarifu izmaiņu pamatotību, Miķelsons sacīja, ka dati par gāzes patēriņu patiesi liecina par samazinājumu. Līdz ar to par šo aprēķina daļu ir skaidrība.

Regulatoram gan vēl jāpārbauda aktualizētās prognozes par gāzes izmaksām, zuduma aprēķiniem un par to, kādā veidā ir attiecināti iepriekšējā periodā negūt ieņēmumi lietotājiem. "Tā ka pārbaudi noteikti veiksim. Šobrīd grūti prognozēt, vai tur būs viss kārtībā, vai vēl būs jāprecizē," sacīja SPRK pārstāvis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti