Jēkabpilī zema aktivitāte daudzdzīvokļu māju siltināšanā

Ar finanšu institūcijas "Altum" un Eiropas Savienības (ES) atbalstu Latvijas daudzdzīvokļu māju īpašniekiem ir iespēja veikt mājas siltināšanu, tādā veidā uzlabojot gan energoefektivitāti, gan mājas vizuālo izskatu. Tomēr iedzīvotāju aktivitāte šajā jomā dažviet ir zema. Piemēram, Jēkabpilī pēdējo astoņu gadu laikā programmā piedalījušās tikai trīs mājas, no kurām viena siltināta, bet divās drīzumā būs pabeigti būvdarbi.

Jēkabpilī zema aktivitāte daudzdzīvokļu māju siltināšanā
00:00 / 04:29
Lejuplādēt

Jēkabpilī ir vairāk nekā 200 daudzdzīvokļu māju, kuras ir Jēkabpils namu pārvaldes apsaimniekošanā. No tām lielākajai daļai nav veikti vērienīgi atjaunošanas darbi, tādēļ sliktā stāvoklī ir gan ēku energoefektivitāte, gan vizuālais izskats.

Ar finanšu institūcijas "Altum" atbalstu iedzīvotājiem ir iespēja veikt māju siltināšanu, tomēr jēkabpilieši šajā jomā nav bijuši pārāk aktīvi.

Pēdējo astoņu gadu laikā interesi par šo programmu izrādīja 11 mājas, bet ne visās ir sasniegts rezultāts.

"Tika sastādītas aptuveno izmaksu tāmes, kuru laikā divas mājas atteicās no šīm izmaksām, un dalību turpināja deviņas daudzdzīvokļu mājas. Uzsākot reāli iepirkumu organizēšanu 2021. gadā, mēs veicām iepirkumus deviņām šīm daudzdzīvokļu mājām saistībā ar būvniecības darbu uzsākšanu. Tālāk jau bija saprotamas kopējās projektu izmaksas, tika rīkotas dzīvokļu īpašnieku sapulces, un šajā laikā vēl sešas mājas atteicās no turpmākās dalības programmā, rezultātā uz būvniecības darbu veikšanu aktualizējās tikai trīs mājas," stāstīja māju apsaimniekotāja SIA "JK Namu pārvaldes" valdes locekle Elita Freija.

Vienā no mājām būvdarbi tā arī netika uzsākti, bet vēl viena māja siltināta bez namu pārvaldes starpniecības, rezultātā šobrīd Jēkabpilī ir trīs daudzdzīvokļu mājas, kurās astoņu gadu laikā veikta siltināšana. Divās no tām būvdarbi tiks pabeigti tuvāko nedēļu laikā.

Namu pārvaldē uzsvēra, ka māju siltināšanu kavē vairāki apstākļi. Pirmkārt, daļai māju nemaz nav iespēju piedalīties programmā, jo tām ir pārāk lieli komunālo maksājumu parādi. Otrkārt, iedzīvotājus baida kredītmaksājumi.

"Ekonomiskā situācija valstī un neprognozējamās būvniecības izmaksas, palielinājušās elektrības izmaksas – tas nemotivē iedzīvotājus izlemt par labu kredīta ņemšanai," skaidroja Freija.

Tomēr siltināto māju iedzīvotāji nenožēlo dalību energoefektivitātes programmā.

Dārzu ielā 7 būvdarbi tuvojas beigām, un jau aizvadītajā ziemā iedzīvotāji izjuta apkures rēķinu samazināšanos. 

"Pirms siltināšanas ziemas mēnešos par kvadrātmetra apkuri sanāca gandrīz divi eiro, arī vairāk. Mums 53 metri dzīvoklis, tātad simtam pāri bija viena plika apkure bez PVN. Tagad, kad uzlika alokatorus un mēs paši varam regulēt, trīs mēnešus ir 12 eiro, ir 17 eiro mēnesī, ir 38. Starpība ļoti liela," atzina mājas iedzīvotāja Baiba Balode.

"Altum" programma paredz, ka viena projekta īstenošanai tiek sniegts atbalsts 49% apmērā no attiecināmajām projekta izmaksām. Atlikušās izmaksas iedzīvotājiem jāsedz, ņemot kredītu. Svarīgi, ka aizdevuma atmaksu var sākt veikt, kad būvdarbi jau pabeigti un siltumenerģijas rēķini jau ir mazāki. Baibai turpmākos 15 gadus ikmēneša kredītmaksājums ir nepilni 50 eiro.

"Es domāju, ka ir tā vērts. Labi, manam mūžam nevajadzēs, pēc tam nāks bērniem dzīvoklis. Protams, tā ir renovēta māja, tai ir cita vērtība tūlīt," norādīja nama iedzīvotāja.

Arī mājas iedzīvotājai Marijai ir pozitīva pieredze. "Mums kļuvis daudz siltāks, un maksāšana ir viennozīmīgi lētāka. Tā ka esmu apmierināta."

Par daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmu sabiedrībā valda dažādi stereotipi, bet finanšu institūcija "Altum" veic skaidrojošo darbu, lai tos likvidētu. Par vienu no stereotipiem stāstīja "Altum" Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes daļas vadītāja Ilze Ungure:

"Iedzīvotāji baidās, un viņiem bieži vien tiek stāstīts, ka viņu dzīvoklim tiks uzlikta hipotēka, bet šajos siltināšanas projektos tiek uzlikta komercķīla Uzņēmumu reģistrā pilnvarotai personai pret mājas naudas plūsmu. Katram dzīvoklim netiek uzlikta hipotēka, un katrs īpašnieks šo dzīvokli var arī pārdot. Tas nekādā veidā neierobežo īpašnieka tiesības, ja viņš piedalās šajā programmā."

Šobrīd "Altum" piedāvā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmu 2022.–2026. gadam. Ņemot vērā, ka gala dokumenti jāiesniedz līdz 2026. gada marta beigām un viena projekta īstenošanai ir vajadzīgi aptuveni divi gadi, tiem, kuri vēlas piedalīties, ir jāpasteidzas ar pieteikšanos. "Altum" mājaslapā ir publicēta detalizēta informācija par noteikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti