Eiropas Komisija piemēro «Mondelez» 337,5 miljonu eiro sodu par konkurences noteikumu pārkāpšanu

Eiropas Komisija (EK) pēc izmeklēšanas noslēgšanas ASV saldumu un dzērienu ražošanas uzņēmumam "Mondelez" piemērojusi 337,5 miljonu eiro naudassodu par produktu tirdzniecības ierobežošanu Eiropas Savienībā. Eiropas Komisija uzsvēra, ka uzņēmums, kurš arī turpina darbību Krievijā, ļaunprātīgi izmantojis uzņēmuma dominējošo stāvokli tirgū, tādējādi pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) konkurences noteikumus.

Eiropas Komisija piemēro „Mondelez” 337,5 miljonu eiro naudassodu par konkurences noteikumu pārkāpšanu
00:00 / 03:57

Amerikas Savienoto Valstu saldumu un dzērienu ražošanas uzņēmums "Mondelez" ražo produktus ar dažādiem zīmoliem. To vidū ir arī "Toblerone", "Oreo", "Philadelphia" un "Milka". Pērn uzņēmuma ieņēmumi bija 36 miljardi ASV dolāru.

Ukraina uzņēmumu iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, jo tas turpina darbību Krievijā, nodarbinot divarpus tūkstošus cilvēku trīs rūpnīcās.

Taču nepatikšanas Eiropā uzņēmumam sākās 2019. gadā. Toreiz Eiropas Savienības izmeklētāji veica vairākas kratīšanas uzņēmuma birojos visā Eiropā. Savukārt 2021. gada janvārī Eiropas Komisija sāka izmeklēšanu par iespējamu konkurences noteikumu pārkāpšanu.

Tagad izmeklēšana noslēgusies un lemts uzņēmumam piemērot 337,5 miljonu eiro naudassodu.

Eiropas Komisijas ieskatā, "Mondelez" ļaunprātīgi izmantojis uzņēmuma dominējošo stāvokli tirgū, tādējādi pārkāpjot Eiropas Savienības konkurences noteikumus.

Tiek norādīts, ka uzņēmums laika periodā no 2012. gada līdz 2019. gadam bija iesaistīts pret konkurenci vērstos nolīgumos vai saskaņotās darbībās, tostarp ierobežoja vairumtirdzniecības klientu iespējas tālākpārdot produktus un lika tiem piemērot augstākas cenas eksportam salīdzinājumā ar pārdošanas cenām iekšzemes tirgū.

"Šo sodu mēs piemērojām, jo viņi ir ierobežojuši šokolādes, cepumu un kafijas izstrādājumu pārrobežu tirdzniecību Eiropas Savienībā," skaidroja ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere. "Mēs atklājām, ka "Mondelez" nelikumīgi ierobežoja mazumtirgotāju iespēju iegādāties šos produktus no dalībvalstīm, kurās cenas ir zemākas, un tas ļāva "Mondelez" saglabāt augstākas cenas. Tas kaitēja patērētājiem, kuri galu galā maksāja vairāk par šokolādes konfektēm, cepumiem un kafiju. "Mondelez" ir viens no pasaulē lielākajiem ļoti labi zināmu zīmolu ražotājiem, kurus daudzi no mums iegādātos ikdienā."

Atbildot uz Briseles noteikto sodu, "Mondelez" uzsvēra, ka uzņēmuma ieskatā naudas sods ir saistīts ar vēsturiskiem, atsevišķiem incidentiem, no kuriem lielākā daļa tikusi pārtraukta vai novērsta labu laiku pirms Eiropas Komisijas izmeklēšanas.

Lai gan uzņēmumam piemērotais sods ir samazināts par 15%, jo tas sadarbojies ar izmeklētājiem, tomēr Eiropas Komisijas piemērotais sods vienalga uzskatāms par devīto lielāko pretmonopola naudas sodu, ko Brisele piemērojusi.

Sods uzlikts laikā, kad pārtikas izmaksas rada lielas bažas Eiropas mājsaimniecībām. Vestagere piebilda, ka Eiropas Savienībā viena un tā paša produkta cenas var ievērojami atšķirties, proti, sākot no 10 līdz pat 40 procentiem atkarībā no valsts.

"Šī lieta ir par pārtikas cenām, kas ir liela Eiropas pilsoņu baža. Vēl jo vairāk laikā, kad ir augsta inflācija, kad daudzi izjūt dzīves dārdzības krīzi. Tā ir arī par Eiropas projekta sirdi, proti, brīvu preču kustību vienotajā tirgū."

Vestagere skaidroja, ka līdzīgi sodi noteikti jau iepriekš un noteikumu mērķis ir atturēt uzņēmumus no šādas nelikumīgas rīcības, kas grauj vienoto tirgu. Izdevums "Politico" vēsta, ka Nīderlande un septiņas citas Eiropas Savienības valdības tagad lūdz Eiropas Komisiju apsvērt aktīvāku rīcību pret ražotāju centieniem neļaut mazumtirgotājiem vai tirgotājiem iegādāties zīmola preces par lētāku cenu citās Eiropas Savienības valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti