Panorāma

Ko darīs ar vecajiem elektrovilcieniem?

Panorāma

Panorāma

Latvijai jāstrādā pie enerģētikas politikas attīstības

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra: Latvijai jāstrādā pie enerģētikas politikas attīstības

Latvijai jāstrādā pie energoefektivitātes celšanas, kurināmā resursu dažādošanas un transporta sektora zaļināšanas. Tas teikts Starptautiskās Enerģētikas aģentūras ziņojumā. Latvija pirms pusotra gada sākusi iestāšanās procesu, lai kļūtu par vienu no Starptautiskās Enerģētikas aģentūras dalībvalsti. Lai to izdarītu, valstij bija jāizpilda dažādi nosacījumi.

Tieši auto transporta un mājokļu jomās Latvija pašlaik atpaliek no emisiju samazināšanas mērķa, kuru plānots sasniegt sešu gadu laikā, stāstīja Starptautiskās Enerģētikas aģentūras vecākā enerģētikas analītiķe Divia Redī.

"Mūsu rekomendācija būtu – papildu finansējuma avotu atrašana, kā arī papildu finansēšanas mehānismu izstrāde.

Tā būtu dažādu regulējošo struktūru maiņa, kas pašlaik ierobežo straujāku progresu un dažas nozares, piemēram, elektrības, un arī kapacitātes palielināšana gan nozarē, gan valdībā, lai faktiski apmierinātu enerģijas pārejas vajadzības.

Divas trešdaļas Latvijas automašīnu ir vecākas par 10 gadiem. Pēc aģentūras ieskatiem, valstij būtu jānāk pretī, lai atbalstītu iedzīvotājus un veicinātu elektroauto pirkšanu. Piemēram, veidojot arvien vairāk uzlādes vietas vai sniedzot finansiālu atbalstu.

"Ir subsīdiju shēmas, kas sniedz nelielu finansiālu stimulu, lai kompensētu izmaksu atšķirību – elektromobiļi parasti ir dārgāki –, lai dotu cilvēkiem iespēju tos iegādāties, un dažos gadījumos šīs programmas var būt mērķētas uz cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem, kuriem nav tik lielas iespējas tos nopirkt," norādīja Redī.

Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) valsts sekretāra vietniece enerģētikas politikas jautājumos Līga Rozentāle uzvēra, ka finansējums šobrīd ir pieejams no dažādiem Eiropas Savienības fondiem, bet galvenais darbs esot ar sabiedrību.

"Diezgan liela sabiedrības daļa ir tieši tā, kura nav tik motivēta, vai tik ieinteresēta nodarboties, piemēram, ar energoefektivitātes pasākumiem. Protams, tas rada arī zināmas savas investīcijas, jo mēs vienmēr runājam par līdzfinansējumu, nevis pilnīgu nofinansēšanu, kādām aktivitātēm.

Līdz ar to tas viss prasa izmaksas un cilvēki neskrien uz priekšu to māju nosiltināt vai elektroauto iegādāties," atzina KEM pārstāve.

Starptautiskā Eenerģētikas aģentūra Latviju pētīja pērnā gada septembrī. Ja Latvija tiks uzņemta par aģentūras dalībvalsti, nākamā salīdzinošā izvērtēšana paredzēta pēc pieciem gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti