Dienas ziņas

Latviešu diaspora tiekas biznesa forumā Amsterdamā

Dienas ziņas

Gitans Nausēda – arī nākamos piecus gadus Lietuvas prezidents

Eiropas piensaimnieki prasa godīgas piena cenas

Eiropas piensaimnieki ar protestiem Briselē pieprasa godīgas piena cenas

Briselē pirmdien notika kārtējā Eiropas lauksaimnieku protesta akcija, bet šoreiz protestu laikā iztika bez vardarbības un automašīnu dedzināšanas, zemnieki centās pievērst uzmanību savām problēmām ar govju parādi.

Eiropas Savienības piensaimnieki tādējādi centās uzrunāt Eiropas Savienības iestādes un ES dalībvalstu zemkopības ministrus, kas pulcējušies uz sanāksmi Briselē.

Zemās piena cenas nav tikai Latvijas piensaimnieku problēma – tā ir vienota sāpe visā Eiropā. Tāpēc Eiropas Piensaimnieku asociācija bija izvedusi pastaigā plastmasas govis ES dalībvalstu krāsās. Gājiena dalībnieki no Luksemburgas laukuma devās uz Šūmaņa laukumu, kur atrodas Eiropas Komisija un ES Padome, pēc tam atkal atpakaļ.

Eiropas piensaimnieku protesta akcija Briselē
Eiropas piensaimnieku protesta akcija Briselē

Eiropas Piena padomes prezidents, dāņu zemnieks Kjartans Poulsens skaidroja – zemnieki prasa, lai visos pārtikas ķēdes posmos tiktu noteikta cenas, kas vismaz nosedz pašizmaksu. Lai nevienu brīdi nav tā, ka piensaimnieki strādā ar zaudējumiem. Un beidzot Eiropai jāsāk saprast, ka spēja sevi nodrošināt ar pārtiku ir daļa no nacionālās drošības.

"Viņi beidzot ir sapratuši, ka jauni cilvēki negrib vairs nodarboties ar lauksaimniecību. Jūs varat redzēt manus sirmos matus – es esmu viens no jaunākajiem, jo neviens negrib šo pārņemt. Tāpēc jābūt godīgām cenām, citādi jauni cilvēki to nedarīs," brīdina Poulsens.

Eiropas lauksaimnieku protesta akcija Briselē, pieprasot godīgas piena cenas
Eiropas lauksaimnieku protesta akcija Briselē, pieprasot godīgas piena cenas

Latvijas zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) atzīst, ka zemnieku prasību izpildīšana nebūs viegls uzdevums.

"Jā, tā ir ļoti pamatota prasība no lauksaimniekiem, bet tai pašā laikā ļoti sarežģīta un grūta – mēs vairs nedzīvojam plānveida ekonomikā, kā tas bija PSRS, kur valsts noteica cenas.

Brīvā tirgū cenas nenosaka, bet ir dažādi mehānismi, kā aizsargāt savu tirgu, kā nodrošināt godīgu konkurenci," norāda Krauze.

"Un te gan ir Eiropas Komisijai kopā ar dalībvalstīm jāstrādā, lai juridiski sakārtotu Eiropas un nacionālo valstu likumdošanu godīgās konkurences apstākļiem."

Eiropas piensaimnieku protesta akcija Briselē
Eiropas piensaimnieku protesta akcija Briselē

EK ir piesardzīga par šādu piensaimnieku vēlmi regulēt cenas, nosakot fiksētas cenas. Tādējādi tiktu būtiski kavēta vai pat pilnībā iznīcināta konkurence, jo jebkurā gadījumā neatkarībā no, piemēram, produkcijas kvalitātes, tiktu saņemta samaksa, kas ir lielāka par ražošanas izmaksām.

Līdz ar to samazinātos investīcijas inovācijās un uzņēmumu efektivitātes paaugstināšanā. Taču zemnieki ir neatlaidīgi – 4. jūnijā Briselē gaidāmi nīderlandiešu un vācu zemnieki protesti, kas var izvērsties vardarbīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti