Audzētāji Latvijas zemenēm šogad prognozē īsāku sezonu

Sākusies Latvijā audzēto zemeņu tirdzniecība. Rīgas Centrāltirgū pirmās Latvijas zemenes varēja nopirkt jau pagājušajā nedēļā. Cena, kā parasti pirmajām ogām, kas audzētas siltumnīcās un tuneļos, ir visai augsta. Karstais laiks ogu gatavošanos paātrina, tāpēc zemeņu sezona šogad varētu būt īsāka nekā pērn. 

Audzētāji Latvijas zemenēm šogad prognozē īsāku sezonu
00:00 / 04:06
Lejuplādēt

Rīgas Centrāltirgū rindas veidojas pie tirgotājiem, kas pārdod grieķu zemenes. Tās ir vislētākās – zem 3 eiro kilogramā. Nedaudz dārgākas ir poļu, bet dārgākās – Latvijā audzētās, tāpēc pie tām tikai daži pircēji.

Tirgū vislabāk redz, ko cilvēki pērk. "Vairāk grieķu ogas, jo tās šobrīd vislētākās. Tagad cena ir no 2,50 līdz 4 [eiro par kilogramu], bet  mūsējās sanāk 10 eiro par kastīti. Tas sanāk – puskilograms 10 eiro," stāstīja kāda Rīgas Centrāltirgus tirgotāja.

Ilmārs Gulbis no Kuldīgas novada "MIGL Dārziem" zemenes audzē 6,5 hektāros uz lauka un siltumnīcā 1000 kvadrātmetros. Siltumnīcā audzētās tirgo jau pāris nedēļas, pagājušajā nedēļā uzsākuši arī ielu tirdzniecību Kuldīgā.

"Cenas ir no 12 līdz 15 eiro kilogramā. Cilvēki ir tādi, kas vēl joprojām staigā, novaikstās, saka: ak dievs, kāda cena. Citi saka: o, vietējā oga, super,  forši, gaidījām, beidzot. Raža nebūs ilgi, to es uzreiz varu pateikt, jo vakar uz lauka jau atradām pirmās sarkanās ogas, tas nozīmē, ka nākamnedēļ beigās mēs jau lasīsim no zemenes lauka un, ja tas karstums šāds saglabāsies vēl pāris nedēļas, tad, iespējams, ka Kurzemē varbūt nedēļu pēc Jāņiem visas zemenes beigsies. Mēs vairs neesam noteicēji par to, kāda būs raža. Māte daba mūs diemžēl pēdējos gadus stipri, stipri ietekmē, un krusas tagad iet, negaisi apkārt, pērkona negaisi, karstums milzīgs, ogu izdzīs ātri. Nav vairs tā, ka tu vari kaut ko baigi plānot, rēķināties. Pēdējie trīs gadi, četri rāda, ka ir arvien trakāk," stāstīja Gulbis. 

Guntars Dzērve zemenes audzē Mālpilī. Ogas hektāra platībā aug siltumnīcās un tuneļos, bet zemeņu tirgošanu sāks šonedēļ. Martā bija tumšs un drēgns, pietrūka saules, tagad zemenes ietekmē lielais karstums.

Dzērve sacīja: "Zemeņu audzētājiem, kas audzē segtajās platībās, problēma, kā tikt galā, tas tagad ir karstums. Bet mēs strādājam, tātad ēnojam, darbojamies ar laistīšanu un barošanas sistēmām, tā ka uz lauka zemenes būs ātrāk šogad un, iespējams, ja saglabāsies šādi karsti laika apstākļi, tā sezona būs īsāka. Raža izskatās burvīga. Tas, kas ir netipiski šim laikam, ka naktis ir ļoti siltas un, kā mēs zinām, zemenei ļoti salda vai ļoti laba garša rodas, ja ir silta un patīkama diena un pietiekoši vēsa nakts, es pat teiktu, ka tam vēsumam būtu jābūt zem 8 grādiem."

Savukārt SIA "Lubeco" valdes priekšsēdētāja Zane Silgale zemenes audzē 4 hektāros uz lauka Talsu novadā un 1,5 hektāra tuneļos Ventspils novadā. Pirmās ogas no tuneļiem būšot vēlāk nekā gaidīts, jūnija sākumā.

"Mums salna neko nenoskādēja šogad, lai gan pat ne salnas, bet atkal bija sals kārtējo reizi. Bet tā kā bija auksts pavasaris, mēs bijām plānojuši maija vidū, ka mums tās ogas būs, bet aukstuma dēļ viss lēnāk notiek. Bet uz lauka mums agrās šķirnītes nav šogad. Ir "Sonāte", un tā būs uz Jāņiem, tā kā parasti. Bet ražai vajadzētu būt labai, vismaz tā izskatās. Visur ir ar laistīšanu un mēslošanu, caur trubiņām, ka pienāk katram stādam klāt. Man liekas, ka savādāk nevar izaudzēt labu ražu, ja nav laistīšanas," sacīja Silgale.

Šogad zemeņu cenu ietekmēs arī paaugstinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, kas vairs nav 5%, bet 12% apmērā. Pirmās ogas būs dārgākas, bet kopumā cenas saglabāsies pērnā gada robežās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti