«Re:Check»: Vai tiešām dažu valsts un pašvaldību uzņēmumu akciju kotēšana biržā nozīmētu to privatizāciju?

 Vai tiešām dažu valsts un pašvaldību uzņēmumu akciju kotēšana biržā nozīmētu to privatizāciju? To pētīja "Re:Baltica" faktu pārbaudes projekta "Re:Check" melu un maldu apskatā.

"Re:Check" jaunākais melu un maldu apskats
00:00 / 07:52
Lejuplādēt

Pēc dažu gadu ilgas pauzes valdības līmenī atkal tiek spriests par iespēju atsevišķu valsts un pašvaldību uzņēmumu akcijas kotēt jeb pārdot biržā. Finanšu ministrija norāda, ka tā tiktu piesaistīts uzņēmumu attīstībai vajadzīgais finansējums, uzlabotos pārvaldība un augtu vērtība. Pašlaik piedāvāts diskutēt par nacionālo aviokompāniju "airBaltic", dabasgāzes pārvades operatoru "Conexus Baltic Grid", pašvaldības uzņēmumu "Rīgas siltums" un citiem.  

Tikmēr sociālajos medijos parādās apgalvojumi, ka citu notikumu aizsegā notiek valsts uzņēmumu privatizācija un resursu atdošana. To saviem daudzajiem sekotājiem stāsta, piemēram, par valsts naudas izkrāpšanu apsūdzētais Rūdolfs Brēmanis:

"Paralēli, protams, notiek lielo uzņēmumu privatizācija. Tas pats par sevi saprotams. Korporācijām starptautiskajām vajag paņemt mūsu pēdējos resursus, uz kuriem mēs kā valsts spējam dzīvot.

Tāds Dienvidamerikas scenārijs te ir, ka mēs dzīvojam valstī, kurā pašiem vairs nekas nepieder. Pret to ir jāpretojas."

Pirmkārt, nekādi lēmumi vēl nav pieņemti. Koalīcijas partiju vidū vienošanās vēl nav. Otrkārt, vai tiešām akciju kotēšana nozīmētu uzņēmumu atdošanu kādu korporāciju rokās?

Zvērinātu advokātu biroja "PricewaterhouseCoopers Legal" vecākais vadītājs Māris Butāns skaidro, ar ko šis process atšķirtos no kādreizējās uzņēmumu privatizācijas:  

"Mums ir privatizācijas likums, kas joprojām ir spēkā. Un tas faktiski paredzēja sistemātisku valsts kontroles nodošanu valsts kapitālsabiedrībām uz privāto sektoru.

Šeit nav doma nodot kontroli no valsts kapitālsabiedrībām, bet piesaistīt kapitālsabiedrībām līdzekļus. Mērķis ir pilnīgi atšķirīgs, un es domāju, ka šeit tādas paralēles tīri juridiski un pēc mērķa nevar vilkt."

Svarīgi, ka biržā netiks pārdota uzņēmumu akciju kontrolpakete. Finanšu ministrija ir uzsvērusi, ka valsts rokās paliktu vismaz 70% akciju, tātad uzņēmumi jebkurā gadījumā būtu valsts kontrolē. 

Tāpat būtiski, ka līdzīgi procesi jau vairākus gadus notiek Igaunijā un Lietuvā. Piemēram, Igaunija pirms pusotra gada ziņoja par valsts uzņēmuma "Enefit green" akciju kotēšanu. Tas nodarbojas ar atjaunojamās enerģijas ražošanu.

Lietuvā biržā ir daļa enerģētikas uzņēmuma "Ignitis Group" un "Klaipēdas naftas" akciju. Tas nenozīmē, ka šie uzņēmumi kādam ir pārdoti vai ka valsts pār tiem būtu zaudējusi kontroli. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti