Kalkūnes pagastā top Latvijā lielākais saules paneļu parks

Šonedēļ Augšdaugavas novadā, Kalkūnē, sākusies saules elektrostacijas – Kalkūnes SES – būvniecība. Piesaistot vairāk nekā 10 miljonus eiro, investīciju fonds "Merito Sustainable Energy Fund I" ("Merito") Kalkūnes pagastā plāno izvietot 24 000 saules paneļu. Gadā saules elektrostacija saražos 13 500 megavatstundas elektrības, ar ko pietiks, lai pilnībā nodrošinātu vismaz 6500 Daugavpils apkaimes mājsaimniecību.

Kalkūnes pagastā top Latvijā lielākais saules paneļu parks
00:00 / 04:23
Lejuplādēt

"Mēs atrodamies Kalkūnes pagastā, sāksim darbus šeit, būvēsim saules paneļu parku. Šeit būs dienvidu lauks, pāri ceļam otrā pusē būs ziemeļu lauks, tas būs lielāks. Kopumā te saražosim nepilnus 14 000 megavatstundas elektrības un izvietosim 24 000 saules paneļus. Tas būs lielākais parks Latvijā," stāstīja saules elektrostacijas "Kalkūnes SES" būvdarbu vadītājs Jānis Bērziņš.

Attēlā saules elektrostacijas "Kalkūnes SES" būvniecības darbu vadītājs Jānis Bērziņš.
Attēlā saules elektrostacijas "Kalkūnes SES" būvniecības darbu vadītājs Jānis Bērziņš.

Kopumā 16 hektāru plašās divās pļavās tiks izvietoti 24 tūkstoši saules paneļu. Vizualizējot šo teritoriju var salīdzināt ar astoņiem futbola laukumiem. Šobrīd pēc spēcīgajām lietavām pļavas klāj milzīgas ūdens peļķes un dubļi, taču līdz gada beigām te sāksies zaļās enerģijas ražošana.

"Mēģināsim līdz gada beigām pabeigt. Sākās jau darbi paneļu konstrukcijas montāžai, lai sagatavotos paneļu likšanai," piebilda Bērziņš.

Kopumā investīciju fondam "Merito", kas ir Kalkūnes SES īpašnieks, Latvijā būs astoņi šādi saules paneļu parki, stāstīja fonda sadarbības partnera – uzņēmuma "Saules Energy" valdes loceklis Māris Plūme.

"Es pārstāvu uzņēmumu "Saules Energy", kopā ar pašmāju investīciju fondu "Merito" šogad esam atklājuši līdzīgas stacijas Zilupē, Brenguļos un Inčukalnā, tūlīt būs arī Carnikavā, un tam sekos projekta izbūve Augšdaugavas novada Kalkūnes pagastā. Kopumā ir astoņi šādi projekti. Tas ir mūsu pienesums Latvijas enerģētiskās neatkarības veicināšanai un, protams, arī kā investīciju projekts," teica Plūme.

"Kalkūnes SES veidošanā būs ieguldīti 10 miljoni eiro un savesta kārtībā iespaidīga lieluma teritorija pagastā, atzina darbu vadītājs Bērziņš.

"Šeit bija tāda pamesta teritorija, tie krūmi ir izzāģēti, teritorija tiks sakopta, labiekārtošana šeit noteikti notiks. Arī vietējiem iedzīvotājiem par notiekošo liela interese. Staigā un skatās, protams, tas projekts veicina arī enerģētisko neatkarību. Jo lētāk mēs spēsim saražot elektrību, jo lētāka tā būs biržā. Vietējiem tas būs liels pluss, ka varēs lietot, kā saka, vietējo elektrību," sprieda Bērziņš.

Kalkūnes pagastā par uzņēmēju sākto rosību ir pozitīvas atsauksmes, un, kā apliecināja pagasta pārvaldes lietvede Inese Skurjate, iedzīvotāju interese par notiekošo ir jaušama. "Ir interese, vai kur lasījuši vai dzirdējuši, interesējas cilvēki."

Kalkūnes pagasta pārvaldes lietvede Inese Skurjate
Kalkūnes pagasta pārvaldes lietvede Inese Skurjate

Latvijas Radio uzrunātā Antoņinas kundze būtu priecīga – ja jau elektrība tepat pašu pagastā tiks saražota, tad jau arī cenām par elektrību vajadzētu būt zemākām.

"Jā, esam dzirdējuši, ka saules paneļus pie mums liks, zinām pat, kurā vietā, tagad teritorija tur būs sakopta, un, ja tas nekaitēs iedzīvotājiem, tad protams, ka esam par.

Jaunus projektus jau vajag īstenot. Protams, ka gribētos, lai mums būtu arī kādas atlaides par elektrību," atzina Kalkūnes pagasta iedzīvotāja.

Kalkūnes pagasta iedzīvotāja Antoņina
Kalkūnes pagasta iedzīvotāja Antoņina

Kalkūnes pagastā ir ap 2000 iedzīvotāju, ar 24 000 saules paneļu ar elektrību var nodrošināt 6500 mājsaimniecību.

Un Kalkūne kā vieta saules parka būvniecībai nav izvēlēta nejauši – Kalkūnes pagasts robežojas ar Daugavpils pilsētu, lielu enerģijas patērētāju, neslēpa saules paneļu uzstādītāji.

"Tas ir viens būtiskākajiem kritērijiem – mēs izvēlamies saules elektrostacijas būvēt iespējami tuvu patēriņam. Elektrība, ko saražo kāda no Daugavas hidroelektrostacijām, tai jāceļo pa gariem kabeļiem, lai nonāktu Daugavpilī vai Augšdaugavas novadā. Bet šī elektrostacija būs ļoti tuvu, un tīri praktiski visa šajā stacijā saražotā elektrība automātiski uzreiz nokļūs pie Daugavpils patērētājiem un uzņēmumiem," atzina Plūme.

Apkaimes iedzīvotajiem ar zemāku cenu elektrībai gan nevajadzētu rēķināties, sacīja Plūme, taču tas var atsaukties uz elektrības cenu kopumā – ilgtermiņā.

"Protams, tas tik vienkārši nestrādā, jo to elektrību jau rēķina pa visu valsti kopumā. Bet, jo vairāk būs šādu staciju, jo vairāk cena ies uz leju.

Saules un vēja ražotā enerģija ir vislētākā no visiem enerģijas veidiem, un katra šāda jauna elektrostacija palīdz samazināt elektrības cenu," noteica Plūme.

Šonedēļ Augšdaugavas novada Kalkūnes pagastā jau sākas saules paneļu būvniecības process, un plānots, ka zaļu un videi draudzīgu enerģiju Kalkūnes SES – Latvijā lielākā saules elektrostacija – sāks ražot jau šī gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti