Valsts atbalstīs arī elektrības uzglabāšanas iekārtu iegādi mājsaimniecībām

Ņemot vērā iedzīvotāju interesi iegādāties elektroenerģiju ražojošās iekārtas, Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) ir paplašinājusi atbalstu programmu un turpmāk iedzīvotāji, kuri plāno uzstādīt saules paneļus vai vēja ģeneratorus savā īpašumā, varēs pieteikties valsts atbalstam, lai iegādātos arī elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu, informēja ministrija.

"Uzglabāšanas iekārta ļaus mājā saražoto elektroenerģiju no saules vai vēja uzkrāt un nedodot kopējā tīklā. Dienas laikā saražoto elektroenerģiju varēs patērēt vakara un nakts stundās," skaidroja klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Programmas nosacījumi paredz, ka elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtas ietilpībai jābūt vismaz 5 kW/h lielai.

Šāda iekārtas ietilpība izvēlēta, ņemot vērā mājsaimniecību atbalsta programmas ietvaros  atbalstīto iekārtu vidējo uzstādīto jaudu (8–9kW).

Maksimālais atbalsta apmērs elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtai varēs būt 2500 eiro.  

No 2022. gada marta līdz 2024. gada janvāra vidum atbalsta programmas ietvaros uzstādītas kopumā 9743 atjaunīgo energoresursu iekārtas ar kopējo summu 34 356 591,76 eiro.

Līdz ar šīs programmas grozījumiem un iedzīvotāju interesi programmas ietvaros pieejamo finansējumu plānots palielināt vēl par 5 miljoniem eiro. 

Atbalsta programma "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai" iedzīvotājiem pieejama jau kopš 2022. gada pavasara. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti