No idejas par lauku tūrismu līdz stādu audzētavai un kolekciju dārzam, ko apbrīno garāmbraucēji

Dārzu īpašniekiem un stādu audzētājiem sācies karstais darba laiks, kad tiek stādīti jauni augi. Šajā pavasarī gan pārsteigumu netrūkst, saka stādu audzētāja un kolekciju dārza saimniece Solveiga Zīle no Kuldīgas novada Padures. Viņas kolekciju dārza nelielajā dīķī netipiski ātri sākušas ziedēt ūdensrozes. "Lazdkalni" ir saimniecība, kas nodarbojas ar dekoratīvo stādu audzēšanu, tirdzniecību, viesu uzņemšanu brīvdienu mājā laukos un apartamentos Kuldīgas vecpilsētā.

No idejas par lauku tūrismu līdz stādu audzētavai un kolekciju dārzam, ko apbrīno garāmbraucēji.
00:00 / 04:32

Solveiga Zīle kopā ar dzīvesbiedru lauku mājas "Lazdkalni" Padurē iegādājās pirms divdesmit gadiem, tagad pat grūti iedomāties, ka šeit reiz viss bijis atstāts novārtā. Tagad vasarās te pat ceļmalās apstājas interesenti, lai fotografētu košos flokšu stādījumus.

"Protams, šeit bija viss nolaists. Nebija kopts. Kur tagad ir peoniju un flokšu lauks, tur bija vecas ābeles. Pie mājas bija tāds kultūrslānis, ka apakšējos akmeņus nevarēja redzēt. Pirmais laiks pagāja, lai visu sakoptu," viņa stāstīja.

Stādu audzētavu "Lazdkalni" šajā vasarā Kuldīgas novads izrādījis kā vienu no lepnumiem arī Valsts prezidentam.

Agronoma profesiju ar specializāciju dārzkopībā Solveiga Zīle apguvusi Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Interese par augiem bijusi vienmēr, viņa teica: 

"No sākuma es gribēju stādu audzētavu, kur augtu seno laiku ziemcietes; no sākuma ir doma, bet tad viss mainās, kaut ko atmet un kaut ko pieliek klāt. Šobrīd man ir neliela stādu audzētava, arī kolekciju dārzs. Es uzņemu ekskursijas, vadāju pa dārzu un stāstu par augiem."

Solveiga izveidojusi gana iespaidīgu kolekciju ar dažādiem augiem. Viņas darba augļus var novērtēt ikviens interesents, jo dārzs ir atvērts publiskiem apmeklējumiem.

"Flokši būs 35 šķirnes, peonijas pāri par 70, hortenzijas ap 80, jasmīni, graudzāles, molīnijas utt. Būs apskatāmas arī 30 ehināciju šķirnes," stāstīja saimniecības vadītāja.

Lai to visu paspētu apkopt, nevar skatīties televīziju, tādas izklaides iespējamas tikai ziemas laikā, Solveiga uzsvēra. Tas nav darbs, tas ir dzīves veids, viņa saka. Taču 21. gadsimtā dārzniekam un stādu audzētājam jābūt arī sociāli aktīvam, par to pārliecināta pieredzējusī stādu audzētāja:

"Šobrīd man ir tāds mērķis sociālo tīklu vidē likt motivējošos video par dārzkopību, kas jebkuram ir saprotami, skaidri izstāstīt, ko darīt. Lielākā problēma, ka cilvēki nezina, bail griezt, un tad nedara vispār."

Domājot par konkurenci, Solveiga teica, ka katrs mūsdienās atrod savu nišu, kurā strādāt, taču ir skaidrs, ka šobrīd gan daudzgadīgie, gan viengadīgie stādi tirgū ir pieprasīti. Cilvēki Latvijā aktīvi iekopj savus dārzus un aizraujas ar lauku darbiem.

"Vasaras puķēm ir ļoti liela konkurence. Tām gan ir mīnuss – ja nepārdod, tad uz nākamo gadu nesaglabājas. Manā nišā daudzgadīgie stādi – sadala vai pārstāda lielākā podā. Nekad neiet zudībā. Daudzi stāda ziemcietes; kādreiz stādīja viengadīgās puķes, tagad pāriet uz ziemcietēm. Graudzāles ļoti patīk cilvēkiem, lielākā daļa ir saulainām vietām," skaidroja Solveiga.

Runājot par biznesu laukos un kā pati saka – dzīvesveidu: galvenais ir būt spējīgam mainīties un rast arvien jaunas, aktuālas iespējas gan pašam, gan cilvēkiem, kuram tas varētu interesēt.

Solveigas Zīles jaunākā aizraušanās ir sausie ziedi un kompozīciju veidošana. Viņa novērojusi, ka mūsdienu dārzu stādījumos tāds kā modes augs ir ehinācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti