Finanšu ministrija: nodokļa avansa atcelšana neietekmēs budžeta ieņēmumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Saeimas Budžeta un finanšu ( nodokļu) komisija paātrinātā kārtībā virza grozījumus Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, paredzot atcelt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus pašnodarbinātajiem. Tiek lēsts, ka šīs izmaiņas neietekmēs budžeta ieņēmumus.

ĪSUMĀ:

  • Saeimas komisija atbalsta nodokļa avansa atcelšanu pašnodarbinātajiem.  
  • Finanšu ministrija: Maksājumu "pārnes laikā", nebūs negatīvās ietekmes uz budžetu.
  • Pašlaik likums nosaka, ka avanss jāsamaksā līdz ceturtdienai.
  • Saeima plāno likuma izmaiņas pieņemt ceturtdien, lai tās stātos spēkā piektdien.
  • Saeimas Juridiskais birojs: Lemt dienu pirms samaksas termiņa nav laba likumdošanas prakse.
  • VID: Pašlaik avanss nav jāmaksā.
  • Ja avanss jau samaksāts, summu varēs atgūt vai novirzīt turpmākiem nodokļu maksājumiem.   

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins skaidroja, ka "pēc būtības notiek maksājuma pārnešana laikā, jo maksājumi netiek zaudēti".

Finanšu ministrija: nodokļa avansa atcelšana neietekmēs budžeta ieņēmumus
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Mēs redzam, ka, pieņemot šo likumprojektu, nebūs negatīvas ietekmes uz budžeta bilanci. To apliecina iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu izpilde divos mēnešos – papildus aptuveni 17 miljoni eiro.

Tieši tāpēc šim solim nebūs negatīvas ietekmes uz budžeta deficītu," skaidroja ministrijas pārstāvis.

Saeimas opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāti nekavējās atgādināt, ka jau decembrī iesniedza līdzvērtīgu priekšlikumu par ienākumu nodokļa avansa sistēmas izbeigšanu vismaz šajā gadā. Šis priekšlikums palicis bez virzības.

Atteikšanās no šīs nodokļa avansa kārtības notiks ar novēlošanos. Atbilstoši spēkā esošajai kārtībai šis maksājums pašnodarbinātajiem veicams līdz 23. martam, ceturtdienai, kad Saeimā paredzēts lemt par šīs kārtības atcelšanu. Paredzams, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā piektdien.

To par sliktu likumdošanas praksi nodēvēja Saeimas Juridiskā biroja eksperte Lilita Vilsone.

"Norma ir labvēlīga nodokļu maksātājiem, un no šī viedokļa mēs neiebilstam šim likumprojektam, bet teikt, ka tas top labā likumdošanas procesā, mēs noteikti nevaram.

Diez vai nodokļu maksātāji ir pelnījuši, ka dažas dienas pirms maksāšanas termiņa šī lieta tiek likuma līmenī izmainīta," norādīja Vilsone.

Valsts ieņēmumu dienests apliecināja, ka vispārējā nodokļu sistēmā strādājošos pašnodarbinātos informēs par avansa maksājumu sistēmas izbeigšanu.

Tie uzņēmēji, kuri būs paguvuši aprēķināto nodokļa avansu samaksāt, varēs izvēlēties – šo summu saglabāt kā nodokļa pārmaksu un izmantot turpmākajiem nodokļa maksājumiem vai arī atgūt atpakaļ.

Savukārt tiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri vēl neiemaksāja nodokļa avansu, tas nav jādara, atgādināja VID ģenerāldirektores vietniece Dace Pelēkā.

Saeimas Preses dienests savukārt informēja, ka nodokļa maksātājs varēs arī izvēlēties veikt nodokļa avansa maksājumus tāpat kā līdz šim – jau taksācijas gada laikā. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, iepriekš veiktās nodokļa iemaksas tiks attiecinātas aprēķinātā nodokļa segšanai un būs jāveic mazāka iemaksa, nekā aprēķināts deklarācijā. Ja taksācijas gada laikā veiktā iemaksa būs lielāka nekā aprēķinātā piemaksājamā summa, papildus maksājums nebūs jāveic.

Paredzēts, ka normu par ienākuma nodokļa avansa atcelšanu pieņems ar atpakaļejošu datumu – 1. janvāri.

 KONTEKSTS:

Līdz šim likums noteica, ka saimnieciskās darbības veicējiem reizi gadā aprēķina, kāds iedzīvotāju ienākuma nodokļa avanss viņiem ir jāmaksā četras reizes gadā. Prasība maksāt avansā bija atcelta kovida laikā, to sauca par vienu no nodokļu atbalsta pasākumiem.  Pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienests jau izplatīja atgādinājumu saimnieciskās darbības veicējiem par nodokļu avansa maksājumiem, pagājušajā nedēļā finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka avansa maksājumi bija jāatceļ jau sen, un atvainojās, ka tas tiek darīts novēloti. Koalīcija bija vienisprātis, ka prasība saimnieciskās darbības veicējiem nodokļus maksāt avansā ir jāatceļ, un virzīja šīs izmaiņas izskatīšanai Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti